Učka

Kaj početi na en najbolj vročih vikendov v letu? Prejšnja leta sem tradicionalno šel na tekaški krog okoli Vitranca, letos pa malo bolj hard-core… gremo na kolo… na Hrvaško… na najvišji vrh Istre.

Štartali smo v kraju Poljane nad Ičiči, kjer smo imeli apartma za eno noč. Direkt v klanec. Seveda ni šlo vse po načrtu, kako uro smo bili prepozni, ampak nobenmu ni bilo, da bi štartal. Naredili smo si v garminu turo, tako da ni bilo treba kaj hudo mislit. Ampak garmin je imel svoje ideje, tako da je hotel iti po vseh možnih bližnjicah in nekatere navzgor niso bile namenjene za kolo… Zato smo šli kar po cesti, ki se je s serpentinami zložno dvigovala do Veprinca in ta klanec ni bil prehud. Edino vročina je naredila svoje. Pravi gorski vzpon se začne šele malo po Veprincu, ko zmanjka serpentin in gre malo bolj strmo. Ta strmejši del traja do Poklona, kjer je tudi planinski dom. In verjetno bi bilo katerikoli drugi dan vzpon super, na dan ko smo ga izbrali je bilo noro vroče in ta cesta je skoraj brez senčke. Tukaj je običajno tudi gorski cilj na kolesarskih dirkah. Na 900m pri Poklonu pa kot da bi prišli v drug svet… začne se gozd, strmina popusti (ne pa tudi konča, saj se je treba dvigniti še skoraj 500 višinskih metrov). Garmin je kazal, da so do vrha samo še 4 km… No… po bližnjicah. Po cesti je bilo okoli 7. Gorska cesta, ki se začne za gostilno Dopolavoro je bila super. V senčki, brez hudega naklona. Še najhujši je bil zadnji vzponček, ko se cesta konča, do Vojaka. Vzpona je bil več kot 20km (če bi štartali ob morju 23km) in preko 1200 višinskih metrov. Ni slabo.

Navzdol je bil ideja narediti krožno pot, z MTB spustom proti Lovranu. Ampak glede na to, da je garmin nas vodil po res čudnih potkah in smo bili že rahlo lačni po več urah vzpona, smo se odločili za spust po isti cesti in potem v Opatijo na pozno kosilo… In spust je bil res dolg… S polnimi želodci je bilo potem še najtežje narediti tiste “manjkajoče” 3km in 200 višincev iz Ičičev nazaj do avta.

Turo bo zagotovo treba ponoviti in predvsem malo bolje splanirati povratek…