Piškotki

Vir: www.troutrageous.com

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:
• ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
• življenjsko dobo piškotka;
• vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

Za potrebe spletne strani uporabljamo naslednje piškotke:
Sejni piškotek – nujen za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin in se izbriše, ko uporabnik odide s spletne strani
Google Analytics – S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Ti piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih informacij, služijo le za zagotavljanje unikatnosti obiskov.
qTranslate – S pomočjo teh piškotkov se zagotavlja dvojezičnost
drugi piškotki (npr. Shareaholic), ki omogočajo delovanje pluginov, ki delujejo v ozadju spletne strani

V primeru, da se ne strinjate z uporabo piškotkov, prosim, da zapustite spletno stran. Spletna stran je osebna in se uporablja za objavljenje osebnih prispevkov in ni namenjena zbiranju komercialnih informacij, oglasom, itd.

Več info:

https://www.ip-rs.si/fileadmin/user_upload/Pdf/smernice/Smernice_o_uporabi_piskotkov.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie