Letalo DC3 na islandski plaži

Leta 1973 je na črni plaži v Sólheimasandurju na južni obali Islandije strmoglavilo letalo DC-3 ameriške mornarice. Na srečo so vsi na letalu preživeli. Glede strmoglavljenja je več teorij, obveljala pa je tista, da je letalu preprosto zmanjkalo goriva, saj je pilot preklopil na napačen rezervoar za gorivo.

Po strmoglavljenju so iz letala vzeli še uporabne dele, preostanek (ogrodje) pa prepustili črni plaži in vetrovom. Ostanki so tako še vedno na pesku, kak kilometer stran od morja. In danes so te razbitine edinstvena atrakcija, saj se letalo nahaja sredi nič, obdano s črnim peskom in zasneženimi gorami za kuliso.

Prvotno je bil obisk relativno kompliciran, saj izhodišče ni bilo označeno – kljub temu, da je le nekaj kilometrov oddaljeno od turistično zelo obiskanega slapu Skogarfoss. Danes pa je na zasebnem zemljišču urejeno parkirišče (kar je treba plačati 750ISK oz. 5 EUR za avto, in še to samo preko neta). Razbitine so malo manj kot 4km oddaljene od parkirišča in hoja tja traja nekje do ene ure (in potem še toliko nazaj) – seveda odvisno koliko kdo hitro hodi, jaz sem prišel v manj kot 35 minutah. Alternativa je tudi organiziran “super-bus”, ki pa seveda ni zastonj (2500 ISK oz. okoli 15 EUR na osebo za povratno vozovnico). Bus vozi med 5 in 8 minut ter potem pri letalu počaka 30 minut. Tudi izven sezone je tam kar nekaj obiskovalcev, zato je pravzaprav vredno počakati, da avtobus in (pre)številni influencerji, ki so prišli v vseh mogočih in nemogočih oblačilih, odrinejo nazaj. In takrat bo okolica skoraj prazna… Roko na srce, v okolici letala ni veliko za početi… par fotk in to je to.