Črne plaže in pečine

Žal vreme resnično ni služilo svojemu namenu. Ko sem bil zadnjič tukaj je bilo precej lepše in bolj prijetno, pa še ptiči so bili. Glavna atrakcija tukaj je naravni rezervat Dyrhólaey in bližnja plaža Reynisfjör, kjer so zanimivi klifi in skale (igle) v vodi. Oboje se nahaja le nekaj kilometrov stran od Vika.

Dyrhólaey je 120 metrov visok rt, glavna zanimivost pa je masiven lok, ki je nastal z erozijo. Ko je morje mirno, se lahko menda skozi odprtino zapelje tudi z ladjico. Tokrat je bilo žal izredno vetrovno, pa še pripravljajo se je k dežju. Pogledi pa so bili kot vedno fascinantni.

Nad plažo Reynisfjör je hrib Reynisfjall, ki je nastal ob vulkanskem izbruhu ob zadnji ledeni dobi in preko katerega vodi tudi pešpot do Vika. Lepo se s plaže vidijo tudi bazaltne formacije, ki so usmerjene proti oceanu, tam pa je tudi jama imenovano Hálsanefshellir. Ni treba omeniti, da je ta del izredno popularen med obiskovalci in že sedaj je bilo ogromno ljudi. Vse skupaj pa izgleda kot kaka kulisa iz Game of Thrones. Hkrati je tudi povsod veliko obvestil, da so tukajšnji valovi varajoči in so lahko zelo nevarni. Kar nekaj ljudi je tokrat zalilo… Pogled pa vleče na skale, ki štrlijo iz morja (Reynisdrangar) – najvišja je visoka preko 60 metrov (vidne so tudi iz Vika). Legenda pravi, da so te skalne formacije nastale, ko sta dva trola poskušala povleči ladjo s tremi jambori na kopno. Ko se je zdanilo, so se spremenili v kamen.