Roadtrip po osrednji Franciji

Tokrat je bilo v igri več opcij za roadtrip po Franciji. Ene so bile vključevale ultra dolge transferje v avtomobilu (npr. Pireneji), popolnoma zasedene turistične kapacitete (atlantska obala od Biarritza do Bordeauxa), druge visoke hribe (Alpe). V vsakem primeru sva se v času najvišje poletne sezone želela izogniti sredozemski obali in Provansi, ki sta zagotovo avgusta natrpana, hoteli pa polni in zelo dragi. Večino nastanitev sem rezerviral 1-2 meseca vnaprej, tako da je bilo še nekaj stvari prosto, ampak hkrati sem se zavedel, da nimam s tem nobene fleksibilnosti. Npr. glede vremena. Ko šele ob vožnji, po nekje 100km ugotoviš, da klima v avtu ne deluje… in se zunaj pripravlja na vročinski val.

Izbrana opcija je vključevala par postankov, pot pa naj bi vodila skozi kar nekaj francoskih departmajev in naj bi bila dolga okoli 1550km.

  • 3x nočitev v Dordogni (Domme)
  • 1x nočitev Puycelci
  • 1x nočitev v dolini reke Tarn (Moustejouls)
  • 2x nočitev v okolici Clermont-Ferranda (Montpeyroux)
  • 1x nočitev Bourges

Prvi postanek je bil (ob začetku vročinskega vala) v Dordogni, izven večjih mestih – Chateau de Maraval. Hotelček je relativno nov, majhen (štiri sobe), zelo prijazni lastniki, zgrajen na ruševinah starega gradiča. Obdaja ga zelenje in velika posest, in kar je bilo najbolj važno v času vročinskega vala – imel je lušen bazenček v zelenju. Pravzaprav sva tukaj hotela še podaljšati, vendar so bili žal polni (vse v okolici je bilo popolnoma polno). Zato sva se odpeljala proti jugu, severno od Toulousa, kjer sva si prenočišče poiskala v enem izmed hilltop villages. Kraj je majhen, slikovit, urejen. Tudi hotel L’ancienne auberge ima svojo zgodovino, sobe pa so prostorne. Hotelček je ok, ampak ne v času vročinskega vala – nima namreč klime. Samo ventilator in soba se niti pod razno ni ohladila niti ponoči. V dolini Tarn sem hotel biti več dni, žal pa je bilo vse daleč naokoli polno. Rezerviral sem lahko samo za eno noč, ampak vsaj Hotel de la Muse et du Rozier je bil kot se šika. Super, ob reki, kjer tudi v času vročinskega vala ni bilo prehudo. Žal pa se je v bližini kraja razbesnel požar, in tako so na dan najinega odhoda (zvečer) evakuirali kar nekaj krajev, campov in hotelov – tudi stanovalce najinega hotela. Očitno je tokrat usoda hotela, da hotel ni bil prost. Na poti nazaj proti Parizu sva se ustavila za dva dni še v kraju Montpeyroux v hotelčku The view – tukaj se je pa vreme skremžilo in se je vročinski val končal. Na koncu pa še postanek v kraju Bourges, ki pa je bil precej “hit&miss”, saj sva bila tam šele zvečer 15.8 – torej na praznik (o hotelu pa nič posebnega, veriga Logis, čisto ok za prespati).