Grožnjan in Motovun

Notranjost Istre je prepoznavna po gričih, na katerih stojijo pravljična mesteca, obdajajo pa jih nasadi oljk in vinogradov ter gozdovi, ki skrivajo tartufe. Iz teh mestec se razprostirajo prelepi pogledi daleč naokoli.

Grožnjan je srednjeveško mestece umetnikov in glasbe. Tokrat smo prišli relativno pozno, šele okoli 18h in prav presenetilo me je, kako na relativno turistično poln vikend ob obali tukaj skoraj ni obiskovalcev. Bilo je skoraj popolnoma prazno, par obiskovalcev in kolesarjev. Prav pravljično.

Motovun je najbolj znano in najbolj privlačno srednjeveško mestece, ki se nahaja v severnem delu Istre, nad dolino reke Mirne. Tudi tukaj skoraj ni bilo obiskovalcev (vsi so očitno šli proti mestom na obali) in brez problema je bilo dobiti parkirišče na vrhu (spodnja parkirišča so bila itak popolnoma prazna). Poleg razgledov in arhitekture je Motovun tudi znan po vrhunski hrani, začinjeni s tartufi. In če je bilo obiskovalcev malo, so očitno vsi prišli na večerjo. Vseeno nam je le uspelo dobiti mizo v eni najbolj znanih restavracij tam – Konoba Mundo. Še Anthony Bourdain je pred kar nekaj leti jedel tam in posnel epizodo. No, morali smo čakati, ravno toliko, da smo lahko dvakrat obkrožili celo mesto.