Uzbekistanski kruh, znan kot “non”, je osrednji del vsakodnevne prehrane in ima pomembno kulturno vlogo v življenju Uzbekistancev. Non je običajno okrogel, tanek in zglajen z značilnim vzorcem na vrhu, ki je narejen s pomočjo posebne vrste peči, imenovane tandoor. Pečen je na visokih temperaturah v peči, kar mu daje posebno hrustljavo skorjo in mehko notranjost, ima pa okroglo obliko, zgoraj je okrašen z vzorcem. Non je pogosto postrežen kot spremljava k skoraj vsakemu obroku, bodisi k mesu, zelenjavnim jedem bodisi k različnim vrstam pilava, enolončnicam , itd.
Kruh je priljubljen po vsej državi in je skoraj vedno prisoten na mizah ob obrokih. Hkrati ima pa vsaka regija svoje posebnosti pri pečenju kruha. In kateri je najboljši? Ne vem… sveže pečeni iz Bukhare je bil res odličen.
Pomemben pa je tudi iz kulturnega in simbolnega vidika v Uzbekistanu. Tradicionalno je delitev kruha v družinskem krogu pogosto povezano z gostoljubnostjo in spoštovanjem. Ob obdaritvi gostov se kruh pogosto postreže kot znak spoštovanja, poseben pomen ima tudi pri verskih obredih. Za njih je nespoštovanje kruha znak nesramnosti.



