NYC – 9/11 memorial

Memorial 9/11 je en najbolj žalostnih delov NYC. Muzej in memorial sta posvečena žrtvam terorističnega napada na World Trade Center (WTC), ki se je zgodil 11. septembra 2001.

11. septembra 2001 zjutraj so islamski teroristi ugrabili dve potniški letali, let 11 American Airlines in let 175 United Airlines s katerimi so se zaleteli oba stolpa. Letalo American 11 je trčilo v severni stolp ob 8:46, med 93. in 99. nadstropjem. Sedemnajst minut kasneje, je ob 9:03 letalo United 175 trčila še v južni stolp med 77. in 85. nadstropjem. Škoda, ki jo je povzročil American 11 ob trku v severni stolp, je povzročila, da so se vsa dvigala in stopnišča v stolpu uničila, zaradi česar se iz nadstropij nad mestom trka ni dalo pobegniti. Škoda, ki jo je povzročil United 175 ob trku v južni stolp, precej nižje kot prvo letalo v drugi stolp, je pomembno vplivala na zgodnjo zrušitev stolpa, po le 56 minutah. Pol ure kasneje se je zrušil tudi severni stolp. Ob zrušitvi dvojčkov so bile poškodovane tudi druge stavbe okoli WTC, nekatere so se posledično tudi zrušile.

V zrušenju je umrlo preko 3000 oseb in ob čisčenju so v desetih letih po napadih odkrili posmrtne ostanke le 1629 žrtev. Od vseh ljudi, ki so bili še vedno v stolpih, ko so se zrušili, je bilo le 20 preživelih rešenih izpod ruševin.

Na mestu, kjer je nekoč stal World Trade Center je po nesreči bil zgrajen memorial (spominski park), kjer je vidno, kje sta nekoč stala dvojčka, muzej posvečen žrtvam terorističnega napada in tudi stolpnica One World Trade Center, ki je bila zgrajena leta 2013. Sega do 541 metrov in je najvišja zgradba v ZDA. Po obliki nima podobnosti s svojima predhodnikoma, le višino radijske antene ima isto kot nekdanji severni stolp.

Roko na srce, nisem hotel podoživljati tega dogodka (in se še vedno spomnim kje sem bil takrat – v računalniški učilnici na EF). Ampak… muzej je res res dober in vreden ogleda. Odlično narejen in seveda tudi šokanten. Vreden vsakega dolarja.