Saint-Malo, Bretanija

Bretanija je pokrajina ob Atlantskem oceanu, ob skrajnem zahodu Francije in ima dolgo zgodovino. Ampak tokratni »julijski« izlet je bil le za podaljšani vikend iz Pariza – z namenom iti na »plažo«. Cilj je bil kraj St. Malo, na severni obali Bretanije. V julijskem vročinskem valu res ni bilo vroče (pravzaprav je zeblo čez dan), tako da za možgane na off je bilo fajn.

Mesto St. Malo je nastalo v 6. stoletju, slavno pa je postalo šele kasneje. Pravzaprav, postalo je znano zaradi piratov, ki so dobili tam zatočišče. Proti koncu 16. st. je bila za kratek čas razglašena republika s sloganom »ne Francozi, ne Bretonci, ampak Malojci«. Ladje (angleške), ki so želele pluti skozi Rokavski preliv, so kar nekaj let morale plačevati mestu davke in mesto je tako počasi obogatelo. Mesto je znano po utrjenem obzidju in več utrdbah na otočkih / čereh okoli mesta. Plima na tem predelu Francije je res visoka, tako da so dostopi do večine teh utrdb ob oseki enostavno dostopni, ob plimi pa poplavljeni.

Ni pa seveda to tipična mediteranska poletna destinacija. Razlika med plimo in oseko je ogromna, če ob oseki skoraj ne vidiš morja, se morje ob plimi dvigne čisto do obzidij. Ob oseki je na plaži ogromno ljudi, ki se v nizki (in mrzli) vodi kopajo, igrajo nogomet, jadrajo, se sončijo, gradijo gradove iz peska in še kaj… Hja, to je en dan, drugi dan pa oblačno, vetrovno in 10 stopinj manj in se počutiš, da si prišel enkrat pozno jeseni…

Zgodovina mesta je tista, ki naredi samo mesto privlačno. Mesto (ki je bilo sicer med drugo svetovno vojno porušeno) je lepo obnovljene in obzidje je še vedno mogočno. Možno si je obiskati tudi dve trdnjavi, ki se nahajata na otočkih ob mestu, ampak meni je bila bolj zanimiva okolica kot trdnjave. Ampak OK, če že bi si skoraj raje ogledal trdnjavo Petit-Be.

Poleg tega, da je mesto seveda »tourist-trap« ima vseeno par zelo zanimivih in dobrih restavracij, da niti ne omenjam množice restavracij, ki ponujajo ajdove palačinke (slane) oz. gallette. Covid časi so seveda naredili svoje, tako da je bilo turistov precej precej manj kot v normalnih časih. Tudi prenočišča si je dalo dobiti precej bolj ugodno kot pa običajno. Ker sva bila v okolici mesta par dni, sva se odločila za hotel ob bližnji plaži (s pogledom na morje) in ne znotraj obzidja.