Triatlon Bled 2012 – poročilo

Končno sem ujel en triatlon, ki sem se ga lahko aktivno udeležil. Triatlon na Bledu, sicer samo razdalja super šprint (oz. triatlon za vse), ampak ok… za prvič je tudi to dovolj. Čeprav me je mikalo iti na olimpijsko razdaljo, pa zaradi drugih (prijetnih) obveznosti popoldne žal nisem mogel… Skupno se je triatlona za vse (+ SV) udeležilo 136 tekmovalcev in 49 tekmovalk (skupno 185).

Vse skupaj se je začelo s plavanjem približno 300m, pravzaprav je bil to del, ki sem se ga najbolj bal. Potem sta sledila dva kroga okoli Zake, v dolžini 13km, na koncu pa še 3300 metrov teka.

Plavanje je bilo… khm… po pričakovanju katastrofa. Voda je imela čisto prijetnih 21,5 C. In ko si bil enkrat v vodi je bilo čisto fajn. Štart je bil “vodni” (torej brez skakanja na glavo). Takoj mi je zalilo očala (ker sem si jih pač narobe dal gor), potem s sosedi sem se stalno brcal (sem bil pač tako počasen v kravlu, da sem bil med hitrejšimi “žabarji”), da niti ne omenjam, da očitno sploh ne znam plavati. Vse skupaj je to trpljenje trajalo cirka 8 minut (8:17), kar je bilo približno po planu. Iz vode sem prišel nekako v zadnji tretjini tekmovalcev, kaj v zadnji, med moškimi na 119. mestu (med 136), skupno pa na 153. mestu (med 185). Nekako sem upal, da bi mogoče lahko šlo hitreje, pa ni šlo. Premalo treninga, eno plavanje v zadnjih dveh tednih (dva dni pred tekmo) pač ne zadostuje.

T1… Gravitacija dela čuda. Če sem bil rahlo čuden (kot raca na kopnem) ob prihodu iz vode, sem bil pa čisto zgubljen ob menjavi. Sicer sem takoj našel kolo, ampak pravzaprav nisem tranzicije nikdar treniral in sploh nisem vedel kaj bi najprej naredil… Še dobro, da nisem imel neoprena za slačit! Čas približno minuta in 40 sekund, kar tudi pomeni, da sem bil med počasnejšimi (109 med moškimi in 153 skupno!). No ok… za prvič… vseeno pa je to pomenilo, da sem za prvi dve “etapi” porabil praktično 10 minut, in bil med počasnejšimi (115 med moškimi, 158 skupno).

Kolo… Začelo se je počasi, vendar po kakšnih 500m sem ujel svoj tempo okoli 30kmh. Prehitela sta me dva vojaka (ki sta štartala 10 minut prej in sta bila že v drugem krogu), in lepo sem se ju držal… ko sta mi dajala tempo. Žal sem pa ju na klancu navzdol, ko gre malo v ovinke, izgubil. Prvič je v klanec šlo čisto fajn, in takoj na vrhu sem spet prišel v čisto lep tempo. Pravzaprav sem tekmovalce samo prehiteval, in imel sem problem v tem, da nisem imel oporne točke kako hitro pravzaprav kolesarim. V drugem krogu sem bil čisto osamljen (to je pač tako, če izgubiš precej v vodi!) in še naprej sem samo prehiteval. Na koncu pa prikolesaril na menjavo s povprečno okoli 29kmh, v času okoli 25 minut in 58 sekund. Vseeno sem kolesaril hitreje kot drugi, saj sem bil med moškimi 58. in skupno 63 (ja, najhitrejša ženska me je pustila kar dve minuti zadaj). Vseeno sem precej tekmovalcev prehitel. Sem pa vsaj prišel na menjavo spočit.

T2… boljša menjava kot prva, porabil 44 sekund. Vseeno pa še vedno v drugi polovici po hitrosti v menjavi… No, tek sem začel na 85. mestu, skupno na 94.

Tek… na začetku sem se malo zagnal, pulz pognalo v višave. Hja, bom kdaj moral laufati tudi v to smer (urinega kazalca), ker sploh nisem bil navajen trase. Pa sem velikokrat na Bledu. Tisti rahel klanec konec prvega kilometra se je vlekel in vlekel. Sem letos pretekel že več kot 1100km, pa sem tokrat prvič imel tako težke noge. Zopet sem prehiteval in pritekel v cilj v tempu 4:18 na minutu in po približno 14 minutah (14:23 – tukaj je bilo še vsaj pol minute rezerve, sem v drugem kilometru preveč popustil ker sem se bal krčev). Zadnji kilometer in pol (od riklija naprej) je bil spet hiter. Hitreje od 4 minute na km. Če bi bile le tek daljši… To je bila edina disciplina s katero sem bil lahko vsaj rahlo zadovoljen, saj sem bil 26 najhitrejši, med vsemi pa 31, ker me je zopet prehitelo 5 žensk…

Skupni čas je bil 51:05, kar je solidno, ni pa nekaj super… pravzaprav pod pričakovanji. Končna uvrstitev (kar ni bila prioriteta) je bila 67. mesto, skupno pa 71. Prehitele so me 4 ženske

Kaj sem se naučil na prvem triatlonu:
– več treninga plavanja!!! Na taki razdalji bo treba plavati vsaj 2 minuti hitreje!
– treba bo trenirati orientacijo v vodi
– več treninga kolesa. Manj kot 100km v zadnjem mesecu ni super dosežek. Na tako kratkem triatlonu se lahko še nekako prešvercam, kar je daljše je pa pod vprašajem. Pa še vedno sem izgubil vsaj 2-3 minut na račun premalo treninga.
– pelji kolo na servis! ni fajn, da meče iz prestave ravno takrat ko potrebuješ tisto prestavo!
– ne pozabi sončnih očal na menjalnem prostoru pred odhodom na kolo!
– boljša organizacija menjalnega prostora. Ker tokrat sem to očitno naredil neučinkovito. Obe menjavi sta bili ZELO počasni. Tam sem izgubil vsaj 30 sekund. V povprečju vseh tekmovalcev sta obe menjavi trajali med 1:50 in 1:55, moji dve menjavi pa kar 2:24.
– bolj se potrudi pri teku, oz. več treninga hitrosti! pod 14 minut na tej razdalji je dosegljivo brez večjega napora!
– aja… za konec pa še… NAUČI SE PLAVAT!!!!!