Nasvidenje Uganda, jambo Kenija

Takole… poti nazaj ni več. Vozovnico do Nairobija imava (v ponedeljek zjutraj ob 7h odrineva), tam naj bi bila tudi rezervirana soba (bomo videli kako smo se sporazumeli po SMSjih), poleg tega pa se po netu dogovarjam za safari v Masai Maro – od srede do sobote. V Masai Mari se je pred kratkim končalo deževno obdobje in živali se v juliju in avgustu v ogromnem številu selijo iz Serengetija (Tanzanija) na sever, proti Masai Mari.

Se zadnjic o Kampali in Ugandi… Prav zal mi je, da zapuscava to izredno prijazno drzavo, ki ima zal se vedno slab sloves – po pravici povedano je sever drzave se vedno nestabilen. OK, naslednje loeto bo verjetno prelomno, saj bodo volitve in se zna kaj zalomiti – se posebno ce se predsednik Museveni (ki je v drzavo po razdiralnih letih Idija Amina in Oboteja prinesel mir in trzno gospodarstvo – na tej poziciji pa je ze 15-20 let), ne bo hotel odreci oblasti… Tale vikend je npr. referendum ali dovoliti politicne stranke… in mnenje je zelo razdeljeno…

Kampala je bila zadnji dan prelepo sončna, ter pol mesta je bilo zaprto. Zakaj ne vem – ok, bila je nedelja, mislim pa da je nekaj zveze tudi s četrtkovimi bombami v Londonu – britansko veleposlaništvo je bilo neverjetno zastraženo in zabarikadirano, prav tako mi uradne osebe niso dovolile slikanja parlamenta… (nisem pa hotel se enkrat izzivat usode). Predvidevam, da bo Nairobi podobno.

Še to, po skoraj 3 tednih potikanja po bolj ruralnih predelih Ugande se zdi Kampala skoraj kot dom in tako bolj razvita (pa čeprav je bil prvi vtis po prihodu iz Evrope malo drugačen). Se posebno vzhodni del, s parki in modernimi stavbami, res daje vtis metropole.