Statistics for 2014

kolo umag 2014Glavni cilj letošnjega leta je bil Ironman v Celovcu, tako da je bil trening podrejen temu cilju. Spomladi sem za pripravo načrtoval še eno polovičko ironmana, ter potem poleti še par triatlon tekem, glede tekov pa dva maratona – enega spomladi in drugega jeseni. Plani so se uresničili samo do polovice in so bili skladni z načrti nekje do junija, potem pa se je vse porušilo zaradi bolezni.

Kljub temu je bilo v letu 2014 skupaj (tek+kolo+plavanje) 288 aktivnosti, za kar sem porabil več kot 300 ur. V prvih dveh mesecih sem imel še nekaj cross-traininga (tek na smučeh, približno 8 ur, nekje 100km), žal pa je bila zima slaba glede snega. Skupaj sem pretekel (na suhem) 1271 km, prekolesaril 3250km in prepraval 136km, s tem da je bilo večino teh aktivnosti opravljenih v prvi polovici leta (do sredine junija). Do takrat je bilo tako opravljenih več kot 70% aktivnosti, ur in kilometrov. Po bolezni sem zelo počasi začel z aktivnostmi, ki so bile zelo nizko intenzivne – precej vožnje z gorskim kolesom po ravnini – in to počasi. Konec avgusta sem šel parkrat tečt, a tudi to počasi in le počasi sem stopnjeval razdaljo.

Vse te letne vrednosti so precej nižje od prvotnega plana, pri tekanju pa je to najmanjša kilometrina po letu 2010 (ko sem pravzaprav šele začenjal s tekom).

Sezono sem začel z 21km tekom v Parizu, kjer sem se tekel skladno s planom (1:29:45), v Sežani mi pa nekako na isti razdalji kot običajno ni ustrezalo vreme (1:34:43). Maraton sem v Parizu opravil kot dolg trening za ironmana in to s čimmanj napora (3:11:56). Sledil je še tek trojk v Ljubljani na daljšo razdaljo, kjer nam je samo za kaki dve minuti ušla uvrstitev med najboljše tri mešane štafete (2:27:31). Preostala je še polovička ironmana v Avstriji (St. Poelten), kjer sem bil pa, kljub zelo rezerviranem plavanju ter časovno predolgim menjavam, na koncu kar malo razočaran s časom (5:26:53). Vse to je bilo narejeno v tempu za junijski ironman v Celovcu, tako da sem si tam nadejal čas pod 11 urami. Ker sem moral vse ostale plane zaradi bolezni konec junija nepričakovano odpovedati, mi je tako ostal za leto 2014 samo še en cilj – na izi polovičko ljubljanske maratona. Že dolgo časa polovičke nisem tako počasi, pa vendar je bilo to bolj za dušo in ob dobri družbi (1:49:49).

statistika 2014