Disneyland Pariz

Disneyland Pariz je eden najbolj priljubljenih zabaviščnih parkov v Evropi in na svetu. Park se deli na dva tematska parka – Disneyland Park in Walt Disney Studios Park, ki (trenutno) skupaj ponujata 52 različnih atrakcij in doživetij. Disneyland Park je sestavljen iz 5 različnih območij, vključno z Main Street USA, Adventureland, Frontierland, Fantasyland in Discoveryland. Medtem ko Walt Disney Studios Park ponuja obiskovalcem priložnost, da doživijo svet Hollywooda in se poglobijo v zakulisje snemanja filmov – npr. junakov Marvel ter animiranih filmov Pixar. Vglavnem, Disneyland je odličen kraj za obisk za vso družino in ljubitelje pravljičnih zgodb.

Disneyland Paris se je prvotno imenoval Euro Disneyland je odprl svoja vrata leta 1992 kot prvi Disneyland v Evropi. Odprtje parka je bilo sprva naletelo na precej težav, saj se je park soočil s finančnimi težavami in kritikami, da ne upošteva evropske kulture in navad. Park je bil zgrajen z namenom, da ponudi zabavo in zabaviščo za vso družino, vključno s številnimi atrakcijami, predstavami in doživetji, ki temeljijo na priljubljenih Disneyjevih likih in filmih. Park se danes ponaša s številnimi prepoznavnimi znamenitostmi, kot so grad Trnuljčice, Pirates of the Caribbean in Space Mountain, zadnje dopolnitve pa so bile v času epidemije covida-19, ko so odprli novo atrakcijo povezano z Avengersi. Kljub začetnim težavam se je v zadnjem desetletju priljubljenost parka povečala.

Kje in kako? Nahaja v mestu Marne-la-Vallee, približno 32 km vzhodno od Pariza. Obisk je najbolje povezati z obiskom Pariza, navdušenci pa seveda lahko preživijo v parku in bližnjih hotelih par dni. Enostavno je dostopen z javnim prevozom, npr. z vlakom RER A, ki pripelje do parka (postaja Marne-la-Vallee – Chessy). Vlakov je dovolj ves dan, tako da ni problem priti zgodaj in oditi iz parka zelo pozno. Vozovnica iz mesta stane 5 EUR. Obstajajo tudi različne druge možnosti (npr. avtobus izpred Eifflovega stolpa), ki pa so večinoma precej dražje. Uber tako stane nekje od 60 EUR navzgor (odvisno od lokacije v Parizu), vožnja pa zna zjutraj seveda zna precej dolgo trajati. Z lastnim avtomobilom je možno priti po avtocesti A4, vendar dnevna parkirnina ni prav poceni. Od 30 EUR navzgor.

Nakup vstopnic. Nakup vstopnic je enostaven in poteka preko uradne spletne strani Disneyland Paris. Cene se spreminjajo glede na sezono, tako da enodnevni obisk za odraslega stane med med 65 in 105 EUR (1 park) oz. 92 do 130 EUR (2 parka). Za otroke je nekoliko ceneje, ampak ne bistveno (med 5 in 10 EUR, odvisno od sezone). Splača se kupiti datirano vstopnico, ki je cenejša kot fleksibilna, poleg tega pa omogoča brezplačno odpoved do 3 dni pred prihodom. Zna pa seveda Disneyland iztisnit denar od obiskovalcev. Garantiran obisk predstav (npr. Lion King, ki je sicer brezplačna in je skoraj vsako uro) stane dodatnih 15 EUR. Če ne želiš čakati v vrsti, stane prednostni vstop v atrakcijo od 5 EUR navzgor (odvisno od sezone in atrakcije) – tiste najbolj popularne stanejo od 12-18 EUR. Prednostni vstop za vse atrakcije (Disney Access Ultimate) stane kar od 120 EUR navzgor (ko smo bili je to bilo dodatnih 160 EUR). Hkrati pa to pomeni, da se ne čaka ob nobeni atrakciji oz. se čaka minimalno.

Odpiralni čas in prihod v park. Park (oziroma oba parka) je za splošno javnost odprt med 9:30 in 23:00, pozimi je delovni čas nekoliko krajši. Gostje hotelov imajo možnost prihoda že ob 8:30, kar pomeni, da lahko takoj zjutraj gredo na nekatere atrakcije, kjer so običajno dolge čakalne vrste.

Pred prihodom, še posebej če se pride samo za en dan, predlagam instaliranje uradne Disneyland Paris aplikacijo. Fajn je, če se vnaprej že nekoliko planira – torej kakšne so želje kaj videti. Treba se je zavedati, da so nekatere čakalne vrste res nenormalno dolge in je za nekatere atrakcije treba preživeti v vrsti tudi eno uro. Še huje je, da posamezne popularne atrakcije potem trajajo le nekoliko več kot minuto. Torej, pred prihodom je treba planirati in se oborožiti z veliko potrpljenja. Pa kakšnimi prigrizki, pijača. Imeti zraven nahrbrtnik s prigrizki ni problem, je pa res, da je pri nekaterih vlakcih smrti treba dobro fiksirati ta nahrbtnik.

Atrakcije in doživetja. Spodnji izbor atrakcij je čisto subjektiven in ljudem so všeč različne stvari. Skupno je v Parizu v obeh parkih okoli 52 atrakcij. Nekaj mojih najljubših in še dve, ki jih nisem sprobal zaradi predolgih vrst:

 • Pirates of the Caribbean: vožnja s čolni mimo piratov. To je tudi ena najdaljših atrakcij v parku (8-10 minut).
 • Big Thunder Mountain Railroad: vlak, ki pelje skozi rudniško pokrajino, polno presenečenj (3-4 minute)
 • Ratatouille: The Adventure: 3D simulacija, ki obiskovalca postavi v perspektivo pogane v pariški restavraciji (4 minute)(Walt Disney Studios)
 • Buzz Lightyear Laser Blast: vožnja, kjer vsak obiskovalec strelja na tarče in zbira točke (4 minute)
 • The Twilight Zone Tower of Terror: vožnja v v dvigalu za vzdrževanje hotela in hitri vzponi in padci (5-6 minut)(Walt Disney Studios)
 • Phantom Manor: temačna vožnja skozi hišo strahov, polno presenečenj (4 minute)
 • Star Tours: The Adventure Continues: 3D simulacija vesoljske vožnje skozi vesolje Star Wars. (4-5 minut

Žal mi ni uspelo priti na spodnji dve, predvsem zaradi dolgih čakalnih vrst…

 • Spider-Man WEB Adventure: 3D vožnja skozi svet marvelovega junaka (? minut)(Walt Disney Studios)
 • Peter Pan’s Flight: vožnja, kjer lahko “poletite” nad Londonom in vstopite v svet Petra Pana (2-3 minute)

Niso pa vse zgornje atrakcije najhitrejše in najbolj nore. V parku je ene par precej hitrih in dih jemajočih vlakcev smrti. Mene je osebno motilo, da so bili najhitrejši v precej temnih prostorih, kar resnično ni bilo všeč mojemu želodcu.

 • Avengers Academy – 92 km/h (hitro in temno, obisk malo pred zaprtjem, nobenih čakalnih vrst – je pa vožnja zelo kratka, saj traja manj kot 2 minut)(Walt Disney Studios)
 • RC Racer – 80 km/h (naprej in nazaj… ne hvala)(Walt Disney Studios)
 • Star Wars: Hyperspace Mountain – 70 km/h (močan pospešek na začetku, precej temačna vožnja)
 • Big Thunder Mountain Railroad – 65 km/h (meni ena najboljših atrakcij v celotnem parku)
 • Crush’s Coaster – 64 km/h (svet Nema, veliko vrtenja in hitrosti… ne hvala)(Walt Disney Studios)
 • Indiana Jones and the Temple of Peril – 64 km/h (zelo kratek vlakec smrti z loopingom takoj na začetku. Ki ti obrne želodec…)
 • The Twilight Zone Tower of Terror – 39 km/h (Walt Disney Studios)
 • …. in to je to od hitrejših atrakcij.

Na seznamu je še en kup drugih atrakcij, se je pa treba odločiti takoj na začetku katere so na seznamu želja, saj je čakanja precej. Cel dan so bile dolge vrste npr. za Crush Coaster (nisem videl v aplikaciji niti enkrat manj kot 50 minut!), Spiderman (45 minut), Big Thunder Mountain (40 minut), Peter Pan (40 minut), itd… Na precej atrakcij smo šli, ker je bil čas trajanja kratek in verjetno ne bi šel enkrat (npr. Sneguljčica). Srečo smo imeli tudi pri Piratih, kjer je bilo za čakati manj kot 10 minut. Kdor ne želi čakati ali pa plačevati precej denarja za prednostno vrsto ima pri nekaterih možnost tudi t.i. single rider. Torej, da se ne gre kot skupina, ampak greš kot posameznik in te posedejo pač kjer te posedejo. Npr. pri Ratatouille je bila vrsta 45 minut, preko te single rider opcije pa sva prišla do sedeža v manj kot 5 minutah 🙂 Vrste se tudi zmanjšajo v času kosila (ko vsi navalijo na restavracije, kjer se spet čaka enormno dolgo), času parad in proti večeru pred zaprtjem.

Parke zaprejo z veličastnimi ognjemeti oz. svetlobnimi efekti z droni. Najprej ob 22h je tako ognjemet v parku Walt Disney Studios s prikazom na Tower of Terror. Malo pred 23h pa je ognjemet in lightshow še nad Pepelkinim gradom.

Storitve – restavracije in nakupovanje. Nisem tega veliko omenjal, ampak v času kosil je gužva v restavracijah enormna. Poleg tega nekatere restavracije sprejemajo v času kosil in večerij samo rezervacije, tako da good luck… Cene so pa seveda visoke, višje kot v marsikateri restavraciji v Parizu. Npr. meni pri Bistrot chez Remy (Ratatouille stil) je med 40 in 55 EUR, all-you-can-eat bife v Agrabah Cafe 40 EUR, Pirati iz Karibov 45 EUR… Zanimivo, da so restavracije med obema parkoma (pa še vedno znotraj območja) cenejše. Mi smo šli zvečer v Annette (burgerji etc), pa so bile porcije precej večje in cene primerljive kot v parku… Ni pa nikjer poceni.

Nakupanje pa… največ trgovin je v main street USA – vsega boga. Je pa tako, da so specifične za posamezne atrakcije skoraj vedno pri atrakcijah in jih drugje nisem niti videl (npr. Avengers, Star Wars, etc.).

Zaključek. Ja, Disneyland je fajn. Tako za odrasle kot tudi otroke. V enem dnevu je nemogoče obdelati vse atrakcije (vsaj ne brez ultimate prehoda), niti ne bi imel želje po tem. Da se iz enodnevne karte potegne čim več, bi priporočil prihod že malo po 9 uri, in potem odhod ob 23h. Ja, dolg, naporen dan. Na izi verjetno 2-3 dneva z nočitvami v bližnjih hotelih – udobje, bazeni, restavracije…