Letališče – Charles de Gaulle Pariz – kje, kaj…

ZADNJI POPRAVEK/DOPOLNILO APRIL 2019

Zadnje leto sem pogosto letel na letališče CDG v Parizu, zato delim z vami par opažanj, nasvetov in izkušenj (doživel sem vsega čuda, od neviht, snežnega meteža, krajših in daljših zamud, okvar letala, pristal namesto v LJ v Benetkah in odpovedi – ter nočitve na letališču). Originalno je bilo spisano v decembru 2011, pri tem je treba upoštevati, da se lahko spremenijo cene, vozni redi, itd itd… Zadnje dopolnilo je iz aprila 2019.

Vir: http://www.panoramio.com/photo/11012773

TERMINALI
Letališče ima 3 terminale, vse skupaj pa je ogromno.

Terminal 1 – namenjen je tako evropskim kot medcelinskim letom, predvsem pa družbam Star Alliance (Lufthansa, etc.). Od tam letita tudi Qatar Airways in Singapore Airlines. Adria je včasih tudi pristajala na tem terminalu.

Terminal 2 – sestavlja ga več terminalov; od 2A do 2G. Na eni strani so terminali 2A, 2C in 2E, na drugi pa 2B, 2D in 2F. S tem, da je bil v letu 2012 odprt dodatek, ki je še razširil terminala 2E in 2F. 2A je namenjen predvsem letalom One World (British Airways, American Airlines, Iberia,..), 2B Easyjet (in nekaterim družbam iz ex-sovjetske zveze), 2C Emirates in manjšim družbam, 2D letom po Evropi (SAS, Austrian, deloma tudi SkyTeam), terminala 2E in 2F sta namenjena predvsem letalom SkyTeama (Air France in partnerji, 2F je tudi terminal KLM), 2G pa samo Air France (preko družb Regional in Brit Air, ki pokrivata manjše kraje po Franciji in Evropi). Terminal 2E je sestavljen iz treh “stavb”, s tem da največji A380 pristajajo na novejšem delu (imenovanem tudi Galerie Parisienne), pri izhodnih vratih med 51 in 76.

V septembru 2011 je bil odprt del terminala, ki spada pod 2E in 2F. S to spremembo Air France večino svojih letov (razen tistih Regional, Brit Air in City Air, ki so iz 2G) opravljala iz terminalov 2E in 2F. Trenutno je zaradi prenove zaprt terminal 2B.

Terminal 3 – namenjen predvsem čarterjem in nekaterim nizkocenovnikom


Vir: http://http://www.aeroportsdeparis.fr/

KAKO MED TERMINALI
Med terminali 1, 2 in 3 vozijo brezplačni avtobusi in tudi shuttle vlak. Bus N1 gre po krožni poti med terminaloma 2A in 2F. . Po terminalu 2 (razen na 2G) se tudi da hoditi, so pa razdalje velike. Med 2E-2C in 2F-2D so tekoči trakovi. Prehoda med različnimi stranmi terminala 2 je preko železniške postaje ali avtobusne postaje AirFrance med 2E in 2F.

Na terminal 2G vozi poseben avtobus, ki vozi na liniji 2G->2F->2G, s številko N2. Načeloma se rabi med 2G in 2F okoli 10 minut. Vozi vsakih 10-15 minut.

Za notranji transfer med 2G in 2E (če se gre direkt) obstaja poseben shuttle bus, tako da ni potrebno iti še enkrat skozi pregled prtljage. Čaka se nanj do 15 minut, traja pa vožnja tudi približno 10 minut.

Pomoč za prehode med terminali.

CHECK-IN IN DRUGO
Na večini terminalov so avtomati, s pomočjo katerih se opravi check-in. Avtomatov je veliko, tako da ni gužve. Prtljago se odda pri zato namenjenih check-in okencih.

Hrana – večina terminalov ima vsaj najbolj običajne restavracije, ki nudijo od sendvičev pa do bolj zapletenih jedi. Pred terminali (torej še predno nas pregledajo) je več “pekarn” Paul (npr. 2G, železniška,…), kjer so sendviči cenovno bolj ugodni kot pa znotraj terminalov. V bližini 2C je med drugim tudi McDonalds.

Internet – na območju celotnega letališča je na voljo brezplačen brezžični internet. Na voljo je tudi hitrejši, plačljiv internet, za kar pa po mojih izkušnjah niti ni potrebe. Že na brezplačnem dostopu se da brez problema streamat video.

Zabava – vsak terminal ima vsaj nekaj PS3jev z demo igricami. Na 2E pa je posebna soba z ogromnimi LCD TV in slušalkami za ogled filmov. Drugače je pa glavna zabava brskanje po trgovinah in opazovanje drugih potnikov. Načeloma je pa najboljši razgled (na pisto) iz terminala 2E (čisto na koncu)

Sprostitev – na več terminalih nudijo masaže (npr. 2G in 2E), drugače je pa kar nekaj udobnih ležalnikov v primeru dolgega čakanja. Na večini običajnih klopi pa se je nemogoče “raztegniti” in zaspati, saj so med sedeži naslonjala za roke 🙁

Business lounges – najboljša je La Premiere Lounge na 2E (namenjena samo za prvi razred), ki pa je žal nisem preizkusil. Največja pa business lounge na 2E (K terminal). Po moji izkušnji je ena najbolj “prijetnih” prenovljena lounge na 2G. Hrana je odvisna od dela dneva, ampak po mojih izkušnjah je med najboljšimi na 2E (torej medkontinentalni promet) . Priority pass lounge je na terminalu 2D.

Šoping – najboljši (vsaj izbira, ne cene) šoping je v 2E, nekaj manj 2F. Na 2G je samo par trgovinic.

SPANJE NA LETALIŠČU

Če obtičite na letališču CDG par nasvetov. Letališče je odprto 24 ur na dan. Kar pa ne velja za terminal 2G, ki ga zaprejo vsak večer okoli 23h in odprejo ob 5h. Odprti pa so drugi terminali. Zdej, spanje po pravici povedano ni najbolj prijetno, saj si ga morebitni popotnik deli tudi s številnimi klošarji (ja, teh je precej na letališču). Kar sem opazil je to, da klošarjev ni bilo znotraj terminalov 2E in 2F. Druga možnost za zgodnji jutranji odhod je spanje v enem izmed hotelov na letališču… cene pa so od 50 EUR navzgor (npr. kak Formula 1, B&B itd). Ob odpovedi leta (npr. čez noč) pa te vsaj Air France prestavi v enega izmed hotelov na letališču, tako da ni treba spati na terminalu. Tako sem noč preživel v B&B Roissy CDG (ponavadi dobiš ta rang hotela brez kakšnih frequent flyer kartic), kasneje pa tudi v nekaterih boljših. No ja… do hotelov gre brezplačni avtobus, ki pa odvisno od lokacije zna trajati. V nočitev je bil vedno vključen zajtrk, enkrat pa še celo kosilo (ker sem šel na letalo čez 24 ur).

Ko pa smo enkrat čekirani in se napotimo proti izhodnim vratom, je spanje zopet precej bolj varno in na nekaterih mestih tudi udobno. Žal ima večina klopi naslonjala med sedeži, tako da je treba najti klopi, ki tega nimajo (teh je par, ne pa veliko) oz. za počitek oz. spanje namenjene posebne sedeže – ki pa se zelo hitro napolnijo. Kot sem že omenil, ni možno prenočiti na terminalu 2G. Niti pri check-inu, niti zgoraj pri vratih.

LET V PARIZ
Trenutno letita iz Ljubljane Air France in Adria. Air France ima dnevno en let (sredi dneva), medtem ko Adria zgodaj zjutraj ali zvečer, odvisno od dneva. Pozna se pomanjkanje konkurence, saj so cene višje odkar ne leti več Easyjet. Cenovno bolj sprejemljive opcije so iz Benetk, odkoder letijo Air France, Easyjet in Volotea, medtem ko Ryanair leti iz Trevisa. Slednjega sicer odsvetujem, saj leti na oddaljeno letališče Beauvais ob zelo neprijetnih urah (posledično je zelo pogosto treba jemati taksi po Parizu). Še to. J

V PARIZ IN NAZAJ
Tri možnosti:
TAXI – v Pariz je t.i. forfeit, oz. znesek ne glede na kilometre. Severno od Seine je cena 50 EUR, južno pa 55 EUR. Zgodaj zjutraj ali pozno zvečer je treba dodati še 5 EUR. Vožnja traja med 30 in 45 minut (odvisno od prometa!).
BUS – Roissy Bus do Opere – vozi vsakih 15 minut, ustavi se na skoraj vseh terminalih (razen 2G in železniške postaje). Cena (ena smer) 12,5 EUR, vožnja vsaj 60 minut (odvisno od prometa). Karto se lahko kupi ali na avtobusu ali na avtomatu (so samo pri nekaterih terminalih). Zadnji avtobus je ob 0:30.
– Air France bus (tri destinacije; Eiffel Tower 18 EUR, Montparnasse 18 EUR in Pariz Orly letališče (21 EUR). “Glavna postaja” je med terminaloma 2E in 2F, potem se pa ustavi še na 2D, 2B in 1 (v obratni smeri pa na 2A in 2C). Karta se kupi na avtobusu, nižja cena za povratno. Če se kupi vnaprej (po internetu) je popust. Trajanje vožnje odvisno od destinacije (od 60 minut navzgor)
– liniji 350 in 351 do Paris Nation in Gare de l’est (3x karta za metro). Vsakih 20-30 minut, vožnja vsaj 80 minut (odvisno od prometa – ne priporočam).
Vlak – linija RER B. vozi vsakih 10-15 minut, cena 11,4 EUR. Lahko se gre na katerokoli destinacijo proti Parizu. Do Gare du Nord približno 30-35 minut. Trajanje ni odvisno od prometa, ampak od štrajkov in možnih popravil ali nesreč. Z isto vozovnico je možno brezplačno presesti naprej na metro! To je najhitrejša, pa tudi najmanj varna varianta (ni pa nevarna, da bi odsvetoval). Od Gare du Nord naprej zna biti zelo veliko ljudi, tako da je malo treba paziti na osebno prtljago. Karta se kupi ali na mašini (ki od lani poleg kartic in kovancev sprejema tudi bankovce), ali pa na okencu (kartice in gotovina), kjer pa so ponavadi dolge vrste. Karto je potrebno HRANITI do izhoda, saj se le s karto odprejo vrata iz RER postaje. Na letališču sta dve postaji, za terminal 1 in terminal 2.

KAKO DO PARIZ-ORLY LETALIŠČA
Drugo največje letališče v Parizu se nahaja na jugu. Do tam je možno z Air France avtobusom (21 EUR), vožnja pa je zelo odvisna od prometa in lahko celoten transfer traja tudi precej več kot eno uro. Druga možnost (cenovno približno isto, ker je treba kupiti tudi karto za OrlyVal) je vlak. RER B linija do postaje Anthony (vsi vlaki RER B gredo tam mimo!), potem pa z Orlyval do letališča. Ta bi načeloma znala biti bolj časovno ugodna.

OSEBNE IZKUŠNJE IN RAZLIČNI LETI
Air France – Vedno pristane in vzleta iz terminala 2G. To pomeni, da se ob prihodu na letališče rabi extra vsaj 15-20 minut! Glede transferja je po moje minimalni čas za 2E tam okoli 1 ura, s tem da bi vseeno priporočal približno 2 uri (zaradi možnih zamud letala). Načeloma (če se takoj ulovi povezave, in se ne čaka več kot 5 minut) si lahko v Parizu (Gare du Nord) približno 1 uro po pristanku. 2G je načeloma OK terminal, precej prostora, ena (draga) restavracija s prigrizki in pijačami, duty free, trgovina z oblačili/torbicami in kiosk z revijami in časopisi. Odkar so prenovili terminal mi je ta zelo všeč. Nikdar tudi ni velikih vrst za kontrolo prtljage. Boarding gate se javi 20 minut pred vzletom.

Kastanjet (ne leti več) – vedno je pristajala/vzletala z 2B. V Pariz je možno z busom, oz. z vlakom – do železniške je nekje do 10 minut hoje, do terminalov 2E in 2F pa nekje do 15 minut. Če se prestopa na drug let je treba dvigniti prtljago in jo znova čekirati. Terminal je precej majhen in nima veliko trgovin. Je pa vsaj par restavracij blizu, med terminaloma 2B in 2D.

Adria – leteli na terminal 2D. Ker ima codeshare z AirFrance, je možno ob prestopanju vzeti tudi direkten bus na terminala 2E in 2F.

UPORABNE POVEZAVE
LETALIŠČE http://www.aeroportsdeparis.fr
VLAK (RER IN METRO) http://www.ratp.fr/