Statistics for 2014

December 31st, 2014 Comments off

kolo umag 2014Glavni cilj letošnjega leta je bil Ironman v Celovcu, tako da je bil trening podrejen temu cilju. Spomladi sem za pripravo načrtoval še eno polovičko ironmana, ter potem poleti še par triatlon tekem, glede tekov pa dva maratona – enega spomladi in drugega jeseni. Plani so se uresničili samo do polovice in so bili skladni z načrti nekje do junija, potem pa se je vse porušilo zaradi bolezni.

Kljub temu je bilo v letu 2014 skupaj (tek+kolo+plavanje) 288 aktivnosti, za kar sem porabil več kot 300 ur. V prvih dveh mesecih sem imel še nekaj cross-traininga (tek na smučeh, približno 8 ur, nekje 100km), žal pa je bila zima slaba glede snega. Skupaj sem pretekel (na suhem) 1271 km, prekolesaril 3250km in prepraval 136km, s tem da je bilo večino teh aktivnosti opravljenih v prvi polovici leta (do sredine junija). Do takrat je bilo tako opravljenih več kot 70% aktivnosti, ur in kilometrov. Po bolezni sem zelo počasi začel z aktivnostmi, ki so bile zelo nizko intenzivne – precej vožnje z gorskim kolesom po ravnini – in to počasi. Konec avgusta sem šel parkrat tečt, a tudi to počasi in le počasi sem stopnjeval razdaljo.

Vse te letne vrednosti so precej nižje od prvotnega plana, pri tekanju pa je to najmanjša kilometrina po letu 2010 (ko sem pravzaprav šele začenjal s tekom).

Sezono sem začel z 21km tekom v Parizu, kjer sem se tekel skladno s planom (1:29:45), v Sežani mi pa nekako na isti razdalji kot običajno ni ustrezalo vreme (1:34:43). Maraton sem v Parizu opravil kot dolg trening za ironmana in to s čimmanj napora (3:11:56). Sledil je še tek trojk v Ljubljani na daljšo razdaljo, kjer nam je samo za kaki dve minuti ušla uvrstitev med najboljše tri mešane štafete (2:27:31). Preostala je še polovička ironmana v Avstriji (St. Poelten), kjer sem bil pa, kljub zelo rezerviranem plavanju ter časovno predolgim menjavam, na koncu kar malo razočaran s časom (5:26:53). Vse to je bilo narejeno v tempu za junijski ironman v Celovcu, tako da sem si tam nadejal čas pod 11 urami. Ker sem moral vse ostale plane zaradi bolezni konec junija nepričakovano odpovedati, mi je tako ostal za leto 2014 samo še en cilj – na izi polovičko ljubljanske maratona. Že dolgo časa polovičke nisem tako počasi, pa vendar je bilo to bolj za dušo in ob dobri družbi (1:49:49).

statistika 2014

Categories: sport, Triathlon Tags:

Hungry birds

December 29th, 2014 Comments off

MatevzH_pticki-6687 First snow and little birdies came for a feast…

Categories: photo Tags:

Jardin Majorelle

October 27th, 2014 Comments off

MatevzH_jardinmajorelle-6382Botanični vrt, ki je eden izmed najlepših v Marrakeshu, je v tridesetih prejšnega stoletja v stilu art noveau dizajniral Louis Majorelle. Leta 1980 je lastnik postal Yves Saint Laurent, ki je nekaj časa tudi živel v rezidenci. Po smrti so njegov pepel raztresli po vrtu, na skritem kotičku pa je tudi spominsko obeležje.

Vrt je zanimiv in drugačen. Poln ptičkov, zelenja, je zelo mirno. Pravo nasprotje tistemu kar te čaka zunaj.

Categories: 2014 Morocco, Africa, photo, Maroko, travel Tags:

Marrakesh

October 26th, 2014 Comments off

MatevzH_marrakesh-0119Marrakesh je za popotnika najbolj znano mesto v Maroku. Ustanovljeno je bilo leta 1070 in in v vsej svoji zgodovini je imel ostro rivalstvo z Fezom kot glavno mesto Maroka. V preteklem tisočletju je bil tako Maroko mnogokrat razdeljen na dva dela; sever, kjer je bilo prestolnica mesto Fez in Marrakesh na jugu. Obzidje, ki še danes obkroža medino je bilo zgrajeno okoli 11 stoletja. MatevzH_marrakesh-6494Svojo veličino pomembnost je mesto doseglo nekje v 15-16 stoletju, ko so mestu vladali Saadiji in ko je bil pod njihovim vladanjem pokorjen tudi Fez. Kako stoletje kasneje so ga zavzeli Alawiti, in to je bilo ena  izmed njihovih prestolnic.

V Marrakeshu je tudi eden izmed najbolj znanih trgov v celotni Afriki – Jemaa al Fnaa. Je središče trgovine in srce mesta, Prvotno so na trgu obglavljali ujetnike, in tako so vladarji ohranjali svojo moč z zastraševanjem. Kasneje pa je postal eden tržnic na svetu, kamor so hodili trgovci iz cele afrike. Danes je trg izgubil mnogo svoje pristnosti, saj so zvečer tam stojnice s hrano, pa vendar… V zraku so dišave, na trgu številni krotilci kač, trenerji opic, prodajalci začimb, sadja in marsikaj drugega.
MatevzH_marrakesh-2821Sliši se zvok afriških bobnov, saj se kar na precej mestih sliši glasba (npr. Gnawa – to so bili prvotno črni afriški sužnji), trg pa zapolnijo še pripovedovalci zgodb. Slednje izgleda in se sliši zelo zanimivo, a žal vsi govorijo samo arabsko. Proti centru medine so številni specializirani souki in vse se da kupiti.

Za obiskovalca je poleg samega sprehajanja po soukih in trgu par zanimih stvari. Palača Bahia je velika, super ohranjena in zanimiva (zna biti pa natrpana s turisti), zanimive so tudi Saadijske grobnice, ki so bili dolga leta izgubljene (saj je bil vhod zazidan, njihov obstoj so v modernem času ugotovili šele iz posnetkov iz zraka). Dar Si Said je muzej vreden obiska, meni osebno pa je ena najbolj zanimih atrakcij medresa Ali Ben Youssef, v kateri je svoj čas prebivalo tudi 900 študentov.

Categories: 2014 Morocco, photo, Maroko, travel Tags:

Erg Chebbi

October 25th, 2014 Comments off

MatevzH_ergchebbi-5616Peščene sipine Erg Chebbi so bile naš glavni cilj. Spali smo cirka 10km v kamniti puščavi z razgledom na sipine. Sipine niso “ogromne”. Dolge so le kakih 30-35km in široke 5-10km in se nahajajo direktno ob alžirski meji. Vseeno dovolj da se že po nekaj sto metrih izgubiš v njih. In neprehodne brez kamel. Legenda pravi, da je sipine naredil bog kot kazen, ker so domačini odklonili pomoč utrujenemu popotniku.

No… v resnici vse skupaj zgleda kot puščavski disneyland. Sipine obkrožajo pravljični kasbahi, ki so preoblikovani v hotele, pred sipinami pa ponujajo izlete s kamelami. No, ker smo mi vsi že jahali kamele smo se odločili da gremo med sipine peš. In to dvakrat. Najprej popoldne, ko je bilo vreme slabo in ni bilo pravljičnih barv. Še huje, po cirka eni uri pohoda se je za nami dvigal velik oblak. Naš berberski vodnik reče no problem, in se nam ne mudi nazaj… no… čez 10 minut nas zadane peščeni vihar. In ne, ni bilo zabavno, pravzaprav, v roku nekaj minut si čisto izgubil orientacijo.

Ker je bilo prejšne popoldne vse razen prekrasnih barv, se odločimo da gremo še na sončni vzhod na sipine. Očitno nas vreme res ne mara, saj nas pred sončnim vzhodom doleti še nevihta in nas fajn namoči. V puščavi. Ampak na koncu se le pokaže sonce in barve so res lepe….

Categories: 2014 Morocco, Africa, photo, Maroko, travel Tags: