New York City

New York. New York. Z več kot 8,2 milijona prebivalcev je največje mesto v ZDA, z okolico pa je eno največjih urbanih središč na svetu.

Kaj boljše kot prihod na malo drugačen način, torej z vlakom. V New Yorku sem bil več kot 10 let nazaj, in to tudi ob podobni priložnosti – torej maratonu. Takrat je bila jesen, sedaj je bila pomlad, in torej čisto nekaj drugega.

Ko stopiš z vlaka na Penn Station (ker gre vlak še naprej v Washington se zato ne ustavi na Grand Central) doživiš prvi šok. Vse je bolj glasno, visoko, temno kot v Bostonu. Polno ljudi, ma kaj polno, ogromno ljudi.

Hotel tokrat na Manhattanu na robu predela Soho, Little Italy in Chinatown. Šele ko pogledaš zemljevid se zaveš kako veliko je pravzaprav to mesto. In hotel je tokrat super, funky, z odličnimi razgledi. Pravzaprav je ena najvišjih stavb naokoli, zato so razgledi res fantastični.

Tokratni obisk NYC je bil spet brez načrta. Sprehajanje, mogoče kak muzej, teater… in to bo to. Živiva tokrat na robu super območja, polnega restavracij in barov, nedaleč je tipično ameriško-italijanska Little Italy, da niti ne omenjam kitajske črte, ki me vrne nazaj v Peking.

Prvi dan je namenjen sprehajanju. Odločiva se, da greva od hotela proti centru NYC. Pot vodi od Soha do Union Square (in drugih prav lepih parkov) in stavbe Flatiron. Vmes še malo šopinga in začuda se ustaviva pri verigi NYC telovadnic. Vlasta se zapodi med oblačila (in prodajalec je ultra prijazen in stvari so res kakovostne in fajne), jaz pa se skoraj sesedem ko vidim kako draga je mesečna članarina v tem fitnessu (začne se pri 168 USD na mesec, najbolj “prestižen” paket je okoli 500USD na mesec). Od šoka si privoščim en super okusen sok, ki stane kar 12USD. Ampak ok. Wifi je, jaz čisto zadovoljen. In še imam čas, da si čez cesto privoščim en zelo okusen sendvič v Beechers (znan po tem, da delajo sami sir) – ki je cenejši kot pa sok v fintessu čez cesto. Vmes poiščem še eno “after-sun” mleko, saj še vedno čutim posledice “maratona” oz. sonca, ki me je takrat opekla. Obiščeva še muzej seksa (zakaj pa ne), ki je pravzaprav zelo zanimiv. Naslednja “postaja” je Centralni park – seveda ne peš, ampak kar s podzemno (no, malo zgrešim linije in se z enim vlakom odpeljeva čisto do Harlema, ampak ok, to je druga zgodba). Sreda popoldne in v parku je veliko ljudi. In od najinega zadnjega obiska je minilo toliko časa, da je okoli parka zraslo ogromno novih stolpnic – znana je še posebno t.i. billioner row. Kjer so super ozki in visoki nebotičniki, z astronomskimi cenami nepremičnin in večinoma še vedno prazni. Dan se zaključi na Times square, ki je neke vrste center in najbolj znani del NYC. Gre za ikonografsko podobo mesta, kjer se vsako novo leto spusti znamenita krogla. Tukaj je vse polno barov, kavarn, restavracij in trgovin – vse osvetljene s svetlečimi reklamnimi tablami. In turistov toliko da boli glava. Preveč. Midva sva sem prišla samo z enim namenom, da kupiva kako ugodno karto za predstavo na Broadwayu. Žal pa… predstava, ki si jo želiva ogledati ni med rednimi, zato tudi ni popustov 🙁

Drugi dan je bilo vreme bolj tako tako. Prvotni plan je bil na easy sprehod po Central Parku, pa muzeji. Glede na to, da je mrzlo preživiva kar nekaj časa v Guggenheimovem muzeju, za ta MET pa zmanjka časa in volje. Bo počakal na drugič. Greva pa zato na 5th Avenue, preverit šoping, da niti ne omenjam Macy’s. Žal je hitro šok ob cenah, saj je v zadnjih dneh vrednost evra strmoglavila. Poleg tega v Macy’s tokrat ni bilo nekih večjih popustov (očitno je novemberski termin boljši), tako da se hitro spokava in greva raje nekam na večerjo pred večernim gledališčem. Macbeth, z Daniel Craigom v glavni vlogi.

Tretji dan je bilo vreme spet super in tokrat je v načrtu predel mesta Brooklyn, z obveznim obiskom Brooklyn heights (kjer srečava par filmsko znanih oseb). Vmes pa še lobster roll pod Brooklynskim mostom. Po kratki vožnji s podzemno do Manhattana (večina ljudi gre čez Brooklynski most peš, ampak midva sva se ta dan res veliko sprehajala) greva na hitro še mimo bika pred Wall Streetom (nič novega, ljudje čakajo v vrsti, da ga primejo za jajca) do memoriala, kjer sta včasih stala newjorška dvojčka. Zvečer še večerja pri prijateljih

Zadnji dan imava let šele zvečer, tako da se lahko še cel dan odkriva mesto. Jaz naredim dopoldne nekoliko daljši tek, potem pa greva skupaj odkrivat Soho, Little Italy in Chinatown. In to je to za tokrat…