New York City – Brooklyn

New York ni samo Manhattan. Mesto sestavlja šest okrožij, in le most stran od južnega dela Manhattana se nahaja Brooklyn, ki je pravzaprav glede na prebivalstvo največje mestno okrožje. Načrt pa je bil relativno fokusiran – obisk verjetno najbolj fotogeničnega dela okrožja – okoli mosta Brooklyn ter predela Brooklyn Heights.

Od zadnjega obiska pred 10 leti se je tukaj precej spremenilo in del mesta v okolici mostov Brooklyn in Manhattan so res lepo uredili in je sedaj pravi magnet za obiskovalce. Nov je tudi Brooklyn Bridge Park, ki se razsteza po več pomolih (in spomnim se, da je bil ob mojem zadnjem obisku to precej zapuščen del, poln kontejnerjev). Hkrati pa so prav iz te obale verjetno najlepši razgledi na Manhattan in nebotičnike na drugi strani reke. Precej so izboljšali tudi kulinarično ponudbo. Končno sem tako poizkusil lobster roll, vglavnem sendvič z jastogom (lahko tudi z raki ali kaj podobnega. Cena? Odvisna od velikosti in vsebine, ampak cena za majhen sendvič z jastogom je 24 USD, za nekoliko večjega pa 35 USD. Drago, ampak okusno.

Če za Manhattan velja, da je tam zelo glasno, velja tudi enako tudi za ta del – čolni, ladje, helikopterji, ni da ni… Nazaj na Manhattan se splača prav preko mosta Brooklyn, ki so ga zgradili preveč več kot 140 leti (hkrati se je tam treba prebijati skozi množico turistov), medtem ko je do finančnega centra samo ena postaja. Hitro.

Brooklyn heights s svojo znano promenado pa je že od nekdaj iskano in ugledno območje Brooklyna. Soseska je znana po svoji nizki arhitekturi in številnih vrstnih hišah iz rjavega kamna (brownstone buildings), ki so bile večinoma zgrajene pred državljansko vojno. Prav zato je sama soseska zaščitena pred nenadzorovanim razvojem. Vsaj jaz pa sem prvič za ta predel slišal iz filmov, saj je bilo tam posnetih kar nekaj znanih filmov, poleg tega je postal pribežališče številnih zvezdnikov (kar pomeni, da so cene nepremičnin seveda poletele v nebo).