Muzej Guggenheim – New York City

Guggenheimov muzej je eden izmed muzejev, ki si jih je treba obvezno ogledati v New Yorku. Nahaja se na peti aveniji, na vzhodni strani centralnega parka (89th east). Muzej je leta 1939 ustanovila fundacija Solomona R. Guggenheima leta 1939 kot muzej nepredmetnega slikarstva, tri leta po smrti svojega ustanovitelja (1952) pa so ga preimenovali v Guggenheimov muzej. Leta 1959 se je preselil na sedanjo lokacijo in stavbo, ki je nekaj posebnega. Ko so jo zgradili je bila arhitekturni mejnik in je cilindrična stavba, ki je zgoraj širša kot spodaj. Edinstvena galerija s klančinami se v dolgi neprekinjeni spirali ratzeza vzdolž zunanjih robov stavbe od razteza od najnižjega nivoja do strešnega okna.

Muzejska zbirka je rasla v osmih desetletjih in temelji na več pomembnih zasebnih zbirkah, začenši z zbirko Solomona R. Guggenheima. Zbirko delijo s sestrskimi muzeji v Bilbau v Španiji in drugod. Stalna zbirka, ki je bila predstavljena na spiralnem delu je vključevala dela Vasilija Kandinskega. Postavljeno je bilo kronološko in je bilo zanimivo opazovati kako sta se spreminjla njegov navdih in izražanje, bom pa takoj priznal, da mi je bila sčasoma vse skupaj preveč abstraktno. Začasna zbirka je bila bolj po mojem okusu in je bila Gilian Wearing: Wearing Masks. Vseeno mi je bila zvezda celotne razstave sama stavba. Muzej sva si ogledala tako, da sva šla po “stranskih” sobah navzgor in potem po spiralnem delu navzdol.

Po ogledu sva bila lačna in samo par metrov stran je bil odprt en kafe, ki je imel tudi hrano (veliko restavracij je bilo popoldne zaprtih) in kjer sva se lahko pogrela (zunaj je bilo kar mrzlo). Zanimivo, ampak kafe Bluestone je bil v delu cerkve (church of heavenly rest) in na WC si dejansko moral v cerkev 🙂