Avostanis

Današni cilj je bil izlet v Karnijske alpe, in to še celo dva vrhova. Creta di Timau (2218m) in le nekoliko nižji vrh Avostanis (2192m). Izhodišče je kraj Timau, severno od Tolmezza in nedaleč od avstrijske meje. Od slovenske meje je do tam nekje uro in pol vožnje. Z vasi vodi zavita in deloma strma gozdna pot do planine Pramosio na višini 1521 m.

Na grebenu Avostanis je med prvo svetovno vojno potekala fronta, zato so ohranjeni številni rovi, kaverne, najdejo se tudi še kaki napisi. V vsakem primeru pa na oba vrhova vodi lepa in položna mulatjera. Po približno uri in pol hoje po utrjeni cesti (ki je mestoma strma in betonirana) se pride do jezerca Avostanis, nad katerim so stene, polne plezalcev. No, malo preden se pride do jezera (par ovinkov prej) se loči mulatjera, ki pelje praktično na vrh Creta di Timau. Malo pod vrhom je par jeklenic, ampak pobočje ni prepadno, samo rahlo tečno je. Proti vrhu Avostanis se je potem treba vrniti par sto metrov po isti poti, potem pa se odcepi pot še na drugi vrh. Ker se spusti samo približno 150-200 višinskih metrov, vzpon ni bil pretirano naporen (ali zahteven). Žal ko sva prišla na vrh so prišli oblaki in ni bilo nič z razgledi. Sledi še nezahteven spust po multajeri do jezera (kjer ima ogromno ljudi piknik) ter po cesti do planine Pramosio. Na koncu pa frica… mmmm

Čas hoje: Pramosio-Creta di Timau (okoli dve uri, s postanki malo več), Creta di Timau – Avostanis (manj kot ura), Avostanis – Pramosio (okoli ura in pol). Vglavnem, tehnično nezahteven (razen par jeklenic na vrhu) in ne preveč težak vzpon. Do lepega jezera Avostanis je sicer cirka uro in pol hoje.