Vichy

Vichy se nahaja okoli 400km južno od Pariza, skoraj v sredini Francije. Kraj je bil prvič omenjen že v rimskih časih in prav rimljani so tukaj prvi odkrili termalne izvire. Termalno vodo so s pridom uporabljali tudi v naslednjih stoletjih in že v 14-15 stoletju je kraj med plemstvom in bogatimi slovel po svojih mineralnih vodah, ki naj bi imele zdravilne učinke. Vseeno pa je kraj postal znan splošni javnosti v 17 in 18. stoletju, še najbolj po obisku hčerk Ludvika XV. Plemkinjama ni bila všeč okolica kopeli, dostop je bil neprimeren, zato sta prosili svojega nečaka Ludvika XVI naj zgradi prostornejša in razkošnejša termalna kopališča. In jih je, dokončana pa so bila leta 1787, le kako desetletje kasneje pa je bil zgrajen tudi t.i. park izvirov (Le Parc des Sources), ki je lep še danes.

Pravi razcvet je mesto doseglo šele v 19 stoletju, saj so mesto precej preoblikovali po obisku Napoleona III. Vse je bilo modernizirano, zgrajeni so bili nasipi ob reki, bulvarji, pavilijoni, ogromen kazino, ob koncu stoletja pa še opera. Do začetka prve svetovne vojne je terme tako obiskalo že 100.000 obiskovalcev na leto. V drugi svetovni vojni je bilo po okupaciji Pariza mesto nekaj časa prestolnica Francije pod vodstvom Philippa Petaina, ki je kolaboriral z nemškimi okupatorji. Po drugi svetovni vojni je imelo mesto svoje vzpone in padce, danes pa je eno najpomembnejših zdraviliških mest v Franciji.

In kako je danes v Vichyju? Poleti je kraj zelo turističen in je včasih kar težko dobiti prosto sobo. Ob akumulacijskem jezeru je super lepa sprehajalna pot, en kup lokalov in območje privablja ogormno obiskovalcev… Drugače je kraj zaspan, nič posebnega. Vseeno je pa lepo, le malo stran in si v naravi.