Roland Garros 2021

Roland GarrOdprto prvenstvo Francije, uradno Tournoi de Roland-Garros, je eden štirih teniških turnirjev za Grand Slam. Poteka v maju in juniju na pesku v Parizu. Turnir se je začel leta 1891 kot nacionalno prvenstvo, leta 1925 pa je prvič sprejel tudi tuje igralce tenisa.

Nahaja se na zahodu Pariza, v predelu Auteuil (nedaleč je tudi Parc des Princes, oz. nogometni štadion kluba PSG). Igra poteka na več stadionih, glavni in obenem največji je Philippe Chartrier, ki ima tudi premikajočo se streho. Dostop v letu 2021 je bil zelo strikten. Covid ukrepi (nujen pogoj PCT, tujci so v vsakem primeru potrebovali negativni test), zaprte ulice in podobno… Načeloma se peš, brez karte ne da priti niti blizu štadiona.

Nakup kart je možen (vsaj tako je bilo 2020 in 2021) le preko spleta oz. uradne strani https://www.rolandgarros.com. Karte se začnejo pri okoli 10 EUR za stranska igrišča, cene za polfinale in finale na največjih igriščih pa od okoli 100 EUR navzgor. Treba je vedeti, da je za stranska igrišča (vsaj bilo je v letu 2021) odprta karta, ki omogoča ogled različnih matchev na različnih igriščih, ob nakupu za glavna igrišča pa se zakupi karta za cel dan za tisto igrišče. Kar je super, če hočeš spremljati več matchev. Je pa dobro kupiti karte malo vnaprej, saj so popularnejše tekme zelo hitro razprodane. Npr. polfinale so odprli 2-3 dni pred samim matchem in karte (vsaj za moški polfinale) so šle zelo hitro.

Dogajanja okoli igrišč je precej. Na voljo je hrana in pijača (ter seveda obvezen šampanjec), trgovine s spominki, itd. Na trgu pred glavnim štadionom je tudi ogromen ekran, kjer je možno spremljati glavne tekme in tako podoživeti malo vzdušja. Vglavnem brez problema preživeti kako popoldne. So bila pa letos zaradi policijske ure v Parizu (ki je bila ob 21h) posebna pravila in na nočnih matchih ni bilo gledalcev, tudi tako je bilo v prodaji precej manj kart kot običajno (samo 50% zasedenost štadijonov).