Pogačnikov dom na Kriških podih

Pogačnikov dom se nahaja na razgledni vzpetini na Kriških podih nad Trento. 2050m visoko. Do tam vodi več poti, verjetno najbolj enostavna pa iz Trente oz. Zadnjice. Na vrhu je lep razlged proti Planji, Razorju, Križu, Stenarju in ostalim vrhovom nad Trento.

Hoje od parkirišča je približno med 3h30m in 4h. Premagati je treba približno 1300m višinske razlike in malo več kot 8 kilometrov v eno smer. Pot je odlično označena in ni zahtevna – krasijo jo številne serpentine, vzpon je stalno zložen in ne prestrm. Pravzaprav je to največji problem, saj kar traja in traja… Proti vrhu se že rahlo vleče… Ob poti navzgor, manj kot pol ure pred ciljem leži spodnje Kriško jezero, le malo pod domom pa še srednje Kriško jezero.

Alternativni, mogoče bolj tehnično zahteven, a kilometrsko krajši je vzpon čez Luknjo in Bovški gamsovec. Vseeno pa tisto kar traja in nujno najbolj primerno v snegu. Zato sem šel samo še do Dovških vratc (približno pol ure hoje od doma), kjer je križišče za bližnje vrhove in kjer se odpre tudi pogled proti dolini Vrat.