Home > Evropa, foto, Francija, potovanja > Na morsko hrano v Sete

Na morsko hrano v Sete

maj 2nd, 2018

Žal se je slaba vremenska napoved uresničila in sva se relativno hitro pospravila iz Carcassonna. Ker je začelo deževati ravno za čas kosila, je bilo v vseh restavracijah zelo zelo težko najti prostor.

Naslednja destinacija je obmorsko mesto Sete, ki naj bi bilo še vedno največje delujoče ribiško mesto. Do tam je bilo cirka 120-130km, zato sva se ustavila še v mestu Narbonne, ki ima zelo dolgo zgodovino. Mesto je bilo namreč ustanovljeno še pred začetkom štetja v rimski Galiji, na stičišču dveh zelo pomembnih rimskih cest – Vie Domitie, ki je povezala Apeninski z Iberskim polotokom, in Vie Aquitanie, ki je peljala v smeri proti Atlanskemu oceanu preko Toulousa in Bordeauxa. V mestu se zato še danes pohvalijo z ostanki rimske ceste in ti ostanki so zelo lepo vidni. Drugače je samo mesto imelo s kanalom zelo morski pridih, ampak ne morem reči, da me je navdušilo. Mogoče zato, ker sva bila tam na praznik je bilo praktično vse zaprto, zelo malo je bilo tudi ljudi.

No, nazaj v Sete. To ni samo ribiško mesto, ampak je tudi pomemben turističen obmorski kraj, saj ga obkrožajo dolge plaže. Ki so peščene, ampak sence pa tudi ni čisto nobene – to ni zame. Mesto je zgrajeno na in okoli hriba Mont Saint Clair (meni osebno je znan predvsem ta hrib po temu, da je šel pred parimi leti tam čez Tour de France), med slanim jezerom Étang de Thau, uporabljenim za gojenje ostrig in klapavic, in sredozemskim morjem. Poleg tega je mesto vzhodna izhodiščna točka vodnega kanala du Midi, ki gre tudi mimo Carcassonna. Če odmislim turizem (samo mesto ni nekaj zelo simpatično, francozi očitno delajo veliko hrupa že iz malih stvari) je mesto daleč naokoli znano po morski hrani – predvsem školjkah in velikih ribah (npr. tunah). Zato je bilo treba preizkusiti tudi to… Ostrige mi sicer ne ležijo, ampak testenine z jakobovimi kapicami so bile odlične, tunin steak pa okusen in ravno prav zapečen…

Zjutraj sem odtekel do “starega” ribiškega pristanišča, ki je sedaj rahlo razpadajoče, ampak vidi se še vedno aktivnost. Seveda pa glavni ulov sedaj pride skozi čisto drugi del mesta. Aja, spala sva pa tokrat super. Na vrhu hriba, daleč od vrveža s prekrasnimi razgledi in super zajtrkom.

Categories: Evropa, foto, Francija, potovanja Tags: ,
Comments are closed.