(Slovenščina) Maranska laguna

Sorry, this entry is only available in Slovenian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Tako blizu, pa vendar tako daleč in nepoznano. V severnem delu Jadrana leži Maransko-Gradeška laguna, tam pa se nahaja ribiško mesto Marano Lagunare. Kanal sredi mesta je poln manjših in barvitih ladij, mesto pa še naprej živi predvsem z ribištvom in ne turizmom. Kljub temu pa je stari del mesta lep in zanimiv. Glavna zanimivost pa je vseeno laguna, ki na vzhodu meji na Gradež, na jugozahodu pa na Lignano. Zaradi množičnega postajanja selivk iz severne in srednje Evrope, ki tu najdejo prvo obmorsko počivališče, je bila laguna leta 1979 proglašena za mednarodno zaščiteno področje in vsebuje dva rezervata.

Obiskovalcem so na voljo številne barke, ki vozijo na številne zanimive otočke – edini stalno naseljen z mestom je otok Anfora (ki pravzaprav predstavlja mejo lagune z morjem). Kljub temu pa nas ni pričakala velika barka, ampak dva majhna gliserčka za 6 oseb. Ja, naša pot danes ne bo proti slikovitim otočkom, ampak v rezervat reke Stelle, kjer je pot z večjimi ladjami skoraj nemogoča.

Kmalu smo obkroženi z značilnimi (za območje) ribiškimi hišami, ki so sezidane iz opeke in krite s slamo (cason). V rezervatu pa so doma številne ptice (menda več kot 300 vrst), s tem da je res velika populacija rac, labodov, kormoranov in množice drugih ptičev, ki jih ne prepoznam. Zaradi plitke vode (in vibracij, ki jih ustvarja motor gliserja) za nami skačejo ribe iz vode 🙂 Ugledamo tudi redkost – divjega prašiča, ki pa je ob zvoku motorja hitro ucvrl nazaj v zavetje visoke trave.

V laguno se izlivajo tri večje reke (Stella, Corno in Ausa) ter več potokov, kar znatno blaži slanost vse lagune in omogoča življenje veliko različnim ribam. No, glavna posebnost so prav te ribe, zanimiv pa je tudi način lovljenja rib. Predvsem v večjih kanalih uporabljajo viseče mreže, manjše pa kar zaprejo z mrežami. In zaradi mešanice morske in sladke vode tu plavajo tudi avtohtone ribe. Ker to ni bil tipičen turistični izlet (ampak bolj prijateljsko srečanje z domačini) se na koncu ustavimo še v enem izmed casonov, na ribji pojedini.