Ultimate Direction SJ Ultra Vest 2.0 – test

Sorry, this entry is only available in Slovenian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.


Prvi tek z novim nahrbtnikom je bilo eno veliko in neudobno mučenje. Fit samega nahrbtnika je odličen in prazen nahrbtnik se odlično prilega. Robovi naramnic so izdelani iz mehkega in udobnega materiala. Dva pasa okoli oprsnice omogočata natančno nastavljanje in prilagajanje. Do tukaj vse odlično, dokler ne napolnim priložene bidone in jih vstavim v zato namenjene prostore. Takoj občutim pritisk na rebra, tak neprijeten občutek, ki se ob teku še povečuje. Do konca teka me oba bidona lepo ožulita, da niti ne omenjam še ene malenkosti. Ko nista čisto polna voda znotraj fajn pljuska in nekako ti to pljuskanje začne počasi iti na živce (čeprav, po nekaj kilometrih se tega navadiš). Roko na srce, po prvem preizkusu sem nahrbtnik sprobal samo še enkrat, in ga potem za nekaj časa postavil v kot. Ker občutek res ni bil fajn, sem si iz Anglije naročil dva Ultimate direction mehka bidona (iste bidone prilagajo k naslednji verziji nahrbtnika). Vmes sem sprobal še enolitrski meh, ki se lepo prilega v zato namenjen prostor. Seveda ni nikjer žulilo, tudi voda je notri pljuskala precej manj in bilo je veliko manj nadležno kot pri trdih bidonih.

Z mehkimi bidoni je ta nahrbtnik postal nekaj čisto drugega. Pravzaprav je nahrbtnik postal zelo dober. Fit, uravnoteženost, teža. Odličen za daljše teke čez drn in strn. Mehki bidoni so naravnost odlični in priročni tudi za uporabo v drugih situacijah (običajno grem z njimi tudi v hribe). Ker so mehki nikjer ne žulijo, tekočina ne pljuska, ko so prazni se zložijo na majhno, pa še operejo se lahko v pomivalnem stroju. Žepov je dovolj, tisti za gele ob vodi so res priročni. Ampak ravno pri žepih in daljši uporabi imam kar nekaj pripomb. Prva in največja je seveda velikost žepa za telefon. Ne vem sicer kakšen telefon je uporabljal Scott Jurek, ko je sooblikoval ta nahrbtnik, pa vendar… velikosti žepov za telefon so neprimerne že ta relativno majhen Iphone 5s, kaj pa šele za kaj večjega. Da niti ne omenjam, da ta žep seveda ni vodoodporen. To je samo en, relativno majhen žep, ki je nekako v velikosti kreditne ali osebne izkaznice.

Po daljši uporabi moram priznati, da je nahrbtnik zelo trpežen in ne kaže nobenih znakov uporabe ali kakšnih natrganih. 7l prostornine se mogoče sliši malo, vendar je imaš občutek kot da je prevelik. Ampak ok, za trail teke nad 20-30km je zelo primeren, s tem, da dodaš vanj še kako vetrovko. In na kakih ultramaratonih še vso obvezno opremo. Ko sem že pri tem je treba omeniti, da material sicer odlično diha, ampak ni vodoodporen. In če se veliko potiš, bodo verjetno tudi oblačila v nahrbtniku vlažna. Ima tudi zanko za pritrditev palic, vendar zaenkrat tega nisem uporabljal.

Zaključek? Nahrbtnik je zelo dober, z nekaj pomanjkljivostmi. Če bi kupoval še enkrat bi vzel sigurno verzijo 3.0, če ne zaradi drugega pa zaradi mehkih bidonov. Cena je kar visoka, in osebno bi zraven sprobal še kak Salamonov nahrbtnik

Tehnični podatki:
Kapaciteta: 7L
Bidon 2 x 591 ml + prostor za dodaten meh (opcija)
Teža: 310 g (486 g z bidonoma)
Višina: 30 cm
Širina: 23 cm
Globina: 6 cm