When crying baby is good – Nakizumo festival

Sorry, this entry is only available in Slovenian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Včasih je fajn biti na določenem mestu v pravem trenutku. Ko sva se v nedeljo sprehajala po Asakusi, okoli Senso-ji templja, je za templjem potekal prav nenavaden dogodek. Ring, sumo borci in otroci.

To je Nakizumo festival, običaj star več kot 400 let, ki vsako leto poteka konec aprila po vsej Japonski. In je eden izmed tistih običajev, ki definitivno štejejo med bizarne. V japonščini se običaj imenuje Naku ko sodatsu (泣く子は育つ), kar v prevodu pomeni jokajoči dojenčki bodo hitreje rastli. To dejanje, jok, naj bi odganjalo zle duhove in spodbujalo zdravje in moč. Na običaju pa sodelujejo dojenčki, rojeni v predhodnem letu.

Torej… kaj torej se dogaja? Starši predajo svojega dojenčka sumo borcu. V ringu se ta “spopade” z drugim sumo borcem. Seveda dejansko ni nobenega fizičnega dvoboja med sumo borcema, ki poskušata z lahnim tresenjem in različnimi glasovi vzpodbuditi dojenčka da zajoka. Tisti, ki zajoka prej je zmagovalec. Če oba istočasno, potem tisti, ki joka bolj glasno. Včasih pa sumo borcem ne uspe in takrat poskušajo sodniki spodbuditi dojenčka k joku z različnimi (groznimi) maskami in ob istočasnem ponavljanju Naki! Naki! Naki! (Jokaj! Jokaj! Jokaj!). Nekateri dojenčki seveda takoj zajokajo, druge pa ne brigajo zli duhovi, saj jih niti sumo borci in sodniki ne uspejo pripraviti do joka 🙂 Še huje… nekateri se smejijo in zabavajo, drugi pa preprosto zaspijo ob tresenju…