Ryongmug caves

Sorry, this entry is only available in Slovenian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Pred prihodom v DPRK nisem vedel, da je tukaj prava apnenčasta pokrajina in tudi veliko jam. In ja, oni so iz teh jam naredili prave znamenitosti. Ena izmed njih je Ryongmug, ki je oddaljena pribiližno dve uri vožnje iz Pyongyanga (proti severu). Ima dve glavni dvorani in več deset manjših, povezovalnih. Tako kot druge znamenitosti jo je obiskal tudi Kim Il Sung (leta 1996) in jo proglasil za spektakularno in je seveda dal natančna navodila za upravljanje z jamo in kako jo narediti privlačno za obiskovalce. Menda mu je bila tako všeč, da je sprejel vse ukrepe da jo je spremenil v turistično destinacijo. In res.. menda je danes popularna med domačimi in tujimi turisti.. menda… ker ob našem prihodu drugih turistov ni bilo.

Naša vodička je bila oblečena v rdečo trenerko, ki je bila pravzaprav veliko nasprotje zelo lepo urejenim vodičem v Pyongyangu. Ne glede na to je bila super – polna “zanosa” in “ponosa”, njene razlage so bile polne simbolike in hkrati tudi rahlo “nekorektne”. No, vse to sklepam, ker ni znala niti besedice angleško. Ampak z mahanjem je pokazala svoj zanos, našo severnokorejsko vodičko pa je večkrat spravila v zadrego (ki jo je pokazala s tem, da je lepo zardela). Ampak ja, presenetljivo (in od teh jam res nisem pričakoval veliko) je bil obisk super. Raznolike formacije, veliko simbolike, podzemni slap,… Vse to je dopolnjevala zelo živa in barvna osvetlitev. No, hkrati se je vodička premikala kar hitro (jame so velike) in je zelo vestno in sproti ugašala luči. In parkrat je polovica skupine obtičala v temi 🙂