Kaesong and demilitarised zone (DMZ) in North Korea

Sorry, this entry is only available in Slovenian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

DMZ je demilitarizirano območje na jugu DPRK. To je danes dejanska meja meja med DPRK in Južno Korejo. Vojna se na tem območju uradno ni nikdar končala, ob koncu spopadov sta se obe vojski umaknili 2 km na svojo stran in prepustili 4km pas naravi in živalim (in predvidevam da minam). Kljub temu, da je ta pas, ki poteka čez cel polotoku popolnoma demilitariziran, pa je verjetno območje severno in tudi južno te meje eno najbolj militariziranih v današnjem svetu.

Iz Pyongyanga na jug pelje široka, praktično prazna cesta. Ne bom tudi rekel dobra, saj to ni – kljub pomanjkanju prometa je očitno slabo narejena (vzdrževana) saj je vožnja v avtobusu zelo tresoča. Pokrajina je izredno enolična. Praktično nič dreves, zelo pusto. Po približno 150km in treh urah vožnje se približamo mestu Kaesong (ki je bil zgodovinska prestolnica starodavne Koreje), avtocesta pa se konča tik pred začetkom demilitariziranega območja. Seveda na območje ni mogoče kar tako vstopiti. Ker je to vojaško območje so bile tudi procedure temu primerne, a mi kot turisti, nismo imeli birokratskih opravkov. Čas smo si lahko krajšali v bližnji trgovinici s spominki ali pa na WCju, ki ima verjetno najboljši pogled na DMZ. Ja, WC z razgledom. Fotografiranje vojakov, zidu in karkoli je dišalo na vojsko je bilo seveda prepovedano in večkrat poudarjeno.

Po približno pol ure smo se lahko vkrcali nazaj na avtobus in nadaljevali pot. Aja, vsak avtobus je dobil tudi severnokorejskega vodiča – vojaka. Naš je imel kar visok čin, in je razlagal različna dejstva (in severnokorejski pogled na vojno). Kljub dejstvu, da ni govoril angleško (prevajala je naša vodička) je bil zelo dostopen in pripravljen odgovarjati na vprašanja. Ob poti se seveda vidijo protitankovske ovire, globok jarek z bodečo žico (in verjetno minami) ter “no-mans-land”, ki ga prerašča narava. V daljavi se seveda vidita obe zastavi. Ena višja od druge, in severnokorejci se radi pohvalijo, da je njihova zastava najvišja na svetu. Na obeh stran DMZ sta tudi vasi – nismo se seveda mogli preveriti, ampak južnokorejci pravijo, da je severnokorejska vas samo kulisa. Prva postaja je bil manjši muzej, ki je bil bil v stavbah, kjer je bil podpisan armistice. Kakšen kilometer naprej pa je bil Panmunjeom, kjer tudi stojijo tiste slavne modre barake, ki so pod jurisdikcijo Združenih narodov. No, zraven je še nekaj podobnih stavb (v beli barvi), ki pa nimajo vhoda iz obeh strani in seveda niso odprte za javnost. No, in to je bilo to. V modro stavbo (kjer lahko z nekaj koraki greš na južno stran in obratno) žal nismo šli, saj tisti dan ni bila odprta za javnost (tudi turistov na južnokorejski strani ni bilo). To se občasno zgodi in seveda je severnokorejska stran obtožila drugo stran, da tisti dan ne dovoli. Predvidevam, da je na južnokorejski strani podobno obtoževanje nasprotne strani. Vglavnem… sej je pravzaprav vseeno. Zanimivo pa je bilo, da se ni videlo vojakov na južni strani in predvidevam, da je podobno tudi iz južnokorejske strani. Na vsaki strani, nedaleč od barak je na vsaki strani meje velika stavba, od koder je razgledna točka (za turiste) na drugo stran. Je bilo pa to tudi mesto, kjer so po treh dneh številni izkoristili možnost GSM “signala” iz južne strani in seveda veselo pošiljali in sprejemali sporočila (sam se pozabil v Pekingu slovenski SIM, ki kitajski mi pa izven kitajske ne dela). Verjetno je bil za mnoge to highlight dneva in ne sam obisk meje.

Po ogledu DMZ smo šli seveda na “tradicionalno” korejsko kosilo v Kaesong. Proti doplačilu sta bili še dodatni opciji – t.i. sweet meat juha (pasja juha) in piščanec z ingverjem. Slednjega sem že jedel v Pekingu in mi ni nekaj izredno dobrega, pasje juhe pa sem se tokrat vzdržal. Na hribu za restavracijo (razgledna točka nad Kaesongom) je seveda na najlepšem mestu tudi spomenik obem vodjem. Da se ve kdo je kdo 🙂 Žal pa smo ostali samo na razgledni točki nad mestom in nismo šli v staro mesto Kaesong – ki pravzaprav (vsaj od daleč) zgleda zelo zanimivo. Na koncu še ogled zgodovine “daljne” zgodovine Koreje – oz. Koryo.