Baishiya “bela pečina” samostan


Dan je bil namenjen sprehodu po travnikih, ki so tudi pašniki za jake – na planjavi visoko nad mestom Xiahe. Hkrati se je pa vse zarotilo proti nam – ko smo se peljali tja je začelo rahlo snežiti, potem pa vedno bolj… Načrt je bil spremenjen in namesto sprehoda po travnikih smo zavili proti kraju Baishiya, kjer je tudi istoimenski samostan. Kraj se nanaša pod visokim hribom, ki ima tudi ime “bela pečina”.

Ko pridemo do te male vasice je vedno bolj snežilo in zgledalo je, da bomo bolj malo videli. Tudi samostan ni vedno odprt in se ga ni možno ogledati. Tokrat pa je bilo drugače, zelo drugače. Že ko hodimo tja, lahko opazujemo domačine, ki se sprehajajo proti samostanu – tam ravno poteka tibetanska ceremonija. Super, hkrati pa dobimo dovoljenje, da se jim pridružimo pred samostanom in skupaj počakamo menihe, da pridejo iz samostana. Smo edini tujci, in hkrati popolna zanimivost. Kljub temu, da ne govorimo skupnega jezika, se kontakt hitro naveže – edino ženske so rahlo sramežljive. Par moških v prekrasnih kožuhih je čisto navdušenih, ko vidijo moj zobni aparat – večina jih ima namreč srebro in zlato v zobeh in jih neizmerno zanima kaj imam to jaz.

Po približno 20-25 minutah zmrzovanja pri -10c se menihi končno prikažejo ob zvoku tradicionalnih instrumentov. Nosijo več daril, ki jih bodo sežgali na bližnjem polju. Celotno pot pa jih spremljajo petarde… Največji pok je seveda na koncu, ko vsa darila sežgejo. Še bolj zanimivo pa je, da tisti trenutek ko prižgejo ogenj in ko začnejo pokati petarde ljudje odidejo. No, tudi jaki, ki so nas prej opazovali iz varne razdalje se hitro razbežijo.