Malo ven iz Lijianga – Baisha in Shuhe

V okolici Lijianga je kar nekaj zanimivih mest in krajev. Da niti ne omenjam pogledov na bližnje zasnežene gore (ki so visoke okoli 6000 metrov).

Glavni problem Lijianga je množica turistov. V iskanju po bolj avtentičnem kraju, ki ni poln turistov in kjer je kultura Naxi še vidna sem prišel v kraj Baisha. Leži približno 8-10km stran od Lijianga, pod goro zmaja iz žada (Jade Dragon Snow Mountain). Kraj je zgodovinsko mogoče še pomembnejši od Lijianga, saj je družina Mu izvira prav od tu, kraj pa je bil tudi politično, ekonomsko in kulturno središče Lijianga pred dinastijo Ming. Šele v obdobju dinastije Ming so se najpomembnejše družine preselile v Lijiang, ampak Baisha je ostala pomembno religiozno središče te regije. Tako so nastale številne večje in manjše palače.

Daleč naokoli so znane freske Baisha, katerih večina ohranjenih se nahaja v palači Dabaoji. Nastajale so 300 let, v času dinastije Qing, dokončali pa so jih različni slikarji – od hanov, tibetancev do slikarjev manjšine Naxi. Prikazujejo budo, cesarje, pa tudi običajno življenje Naxijev.

Baisha je prav zanimivo nasprotje Lijianga. Manj “speglan”, turističen (natančneje, prilagojen za kitajske turiste), ampak še vedno udoben in fajn. Pa en kup trgovinic, ki ne prodajajo samo kič iz Lijianga. Znan je tudi po posebnih vezeninah in vzorčkih, vse skupaj pa sega nazaj v čas, ko je tukaj še živela družina Mu.

Nedaleč od mesta (približno 3km stran) je še en zanimiv kraj – Shuhe. Idealno bi si bilo pogledati oba kraja s kolesom, lahko pa se med krajema tudi sprehodi – sicer je ene 30-40 minut hoje čez polja in mimo posameznih hiš, pa vendar… je dovolj zanimivo, da ni dolgčas.

Mesto Shuhe ima podobno dolgo zgodovino, kot Baisha in Lijiang. Danes je podobno obnovljeno kot Lijiang in polno turistov. Zgradbe so zelo okrancljane in je kar nekaj tudi kamnitih ostankov, ki kažejo na dejstvo, da je bilo mesto nekoč bogato. V vsakem primeru je eno izmed najbolje ohranjenih mest na t.i. čajni poti.

Moram pa priznati, da nisem bil preveč navdušen, bilo mi je pa bolj všeč kot Lijiang. V mestu je precej več zelenja, in živi ob glavnem kanalu, kjer so številni lokali in trgovinice. Ampak kakšne hude privlačnosti pa žal nima.