Sprehod po starem red-light območju Pekinga

MatevzH-qianmenhutong-5565
Včasih so najbolj zanimivi sprehodi, ko ti nekdo, ki pozna zgodovino predstavi določeno ombočje. Npr. Lars iz Beijing Postcards je tako organiziral sprehod po starem red-light distriktu Pekinga, kjer smo sledili stopinjam takrat najbolj znane prostituke – Saj Jinhua po Ba da Hutongu, samo nekaj korakov južno od vrat pri Qianmen.

V hutongu se še danes nahajajo stare stavbe (red-light aktivnost so zatrli po prihodu komunistov) – stari bordeli in prostori, ki so bili namenjeni kajenju opijuma. Hutong je lociran izven obzidja Pekinga, in tukaj so poleg prostituk živeli tudi vsi tisti, ki jim ni bilo dovoljeno bivati znotraj obdzidja – sem so zahajali tudi nekateri tujci, ki so okoli 1900′ živeli v t.i. legation quarter.

Kdor se odpravi sem brez vodiča bo zamudil veliko zgodb iz tistih časov. Vseeno pa je sprehod zanimiv, ulice so ozke, ljudje pa živijo skoraj tako kot včasih. Razen ostankov nekdanjih bordelov, je zelo malo znakov da je bil to včasih ogromen red-light disktrikt. Danes je to čisto običajen hutong.