Kitajski zid – Nine eyes tower

MatevzH_nineeyestower-7047Zaradi dolžine in starosti Kitajski zid ni povsod obnovljen in v odličnem stanju. In veliko spektakularnih fotk zidu je na delu zidu, ki se imenuje Jiankou – to je bil pomemben del zidu v času dinastije Ming in se na južnem delu dotika zidu pri kraju Mutianyu, ki je zelo dobro obnovljen. Jiankov del pa je večinoma neobnovljen in poteka po vrhovim zelo strmih hribov. In tokrat je namen prehoditi le majhen, relativno nezahteven del. Kdaj drugič pa kaj več.
beijing-jiankou-greatwall

Izhodišče treka je bila vas Xizhazi. Brez Samota, ki je tu že bil, bi tole zelo težko našel. Pot pa še manj. Cilj pa je bil Nine Eyes Tower, ki je bila v času Ming dinastije zelo pomembna vojna postojanka. Na vsaki strani utrdbe je devet “oken”, in originalno so bila tri nadstropja – to pomeni, da je to bila ena večjih utrdb.

MatevzH_nineeyestower-7095Pot se začne v vasi in že na začetku se začne vzpenjati – moraš pa vedeti kje iti, saj je mestoma pot kar dodobra zaraščena. Po začetnem delu z grmovjem kmalu pridemo v gozd in se tam vzpenjamo do višine 900m nad morjem – iz izhodišča je bilo torej narejeno že skoraj 300m. Strma potka vodi prav do zidu, kjer stoji Er Dao Bian stolp (ki menda pomeni dve poti na vsaki strani). Tu se tudi začne krog – po ostankih zidu (bolj kamnih kot karkoli drugega) navzgor in po gozdni potki navzdol. Se pa pot začne tu ob ostankih zidu še bolj strmo vzpenjati in kmalu niso več kamni ampak pravi zid – pa čeprav samo še ena stena. Na višini okoli 1200m stoji Nine Eyes tower, ki je moral biti včasih resnično impozantna stavba. Danes pa so ga sicer obnovili, ampak je obnovljen manjši kot je bil originalno. Poleg tega je na drugi strani stolpa presenečenje – odlično obnovljen zid, in jasno je, da obnavljajo tu za množičen prihod turistov. Vrh je zelo razgleden – ob sončnem in lepem vremeu se vidi prav Peking s svojimi stolpnicami (cirka 60-70km kot leti vrana stran), vidijo se pa lepo tudi drugi deli zidu daleč naokoli. Ni čudno, da je bila včasih zelo pomembna postojanka.

MatevzH_nineeyestower-7110Ker na vrhu močno piha (je zelo odprto saj je razgled na vse strani) se spustiva po obnovljenem zidu navzdul (kakšnih 500m nižje delavci še naprej obnavljajo zid) in poiščeva pot nazaj proti izhodišču. Ki jo tudi najdeva po malo blodenja po brezpotju, in še potem zgrešiva na enem odcepu. Ampak prej ali slej prideva nazaj do Er Dao bian stolpa. In tam se začne še bolj zanimiva potka – del ki se imenuje veliki zahodni zid. Prvih nekaj stolpov ni v ravno najboljši kondiciji (in tudi ne vidim, da bodo tu kaj obnavljali) in je treba hoditi okoli zidu, ampak kmalu je zid spet toliko ohranjen, da se da hoditi po njemu. MatevzH_nineeyestower-7200Pot poteka kak kilometer po zidu in od začetka gre pot mimo skoraj 10 stolpov, ko se odločiva iti navzdol proti izhodišču. Malo naprej je še t.i. “Beijing knot”, pekinški vozel (oz. Kitajski vozel), kjer se odcepi zid še v eno smer.

Vendar se zid tukaj ne konča. To je le najnižja točka, in od tu naprej je zid skoraj neprehoden in se vzpenja po zelo strmih predelih (od 70-80 stopinjski naklon) do utrdbe na vrhu gore, ki se imenuje “Kitajski oz. Pekinški vozel”. Zid se seveda še nadaljuje, in kasneje postane teren še bolj neprehoden. Ena izmed utrdb naj bi bila tako nevarna, da tudi orli morajo leteti navzgor. Seveda je ta del neprehoden in utrdba tudi nedostopna s te strani zidu. Ampak to bo pa treba kdaj drugič iti…

Viri:
http://www.travelchinaguide.com/china_great_wall/scene/beijing/jiankou.htm
http://www.beijinghikers.com/hike-in-beijing/view/468/nine-eyes-tower-2/
http://www.oldsectiongreatwall.com/TourJkGreatWall
http://chinagriffith.com/journal/?p=146
https://en.wikipedia.org/wiki/Jiankou