Temple of Heaven v Pekingu

MatevzH_templeofheaven-9149
Temple of Heaven (Nebeški tempelj) se nahaja v južnem delu Pekinga. Zgrajen je bil leta 1420, v 18. letu vladanja cesarja Ming dinastije, imenovanega Yongle (1368 – 1644). Kasneje, pod cesarjema Jianjing (Ming dinastija) in Qing (Qianlong dinastija) je bil razširjen in obnovljen. To je kraj, kjer se so cesarji dinastij Ming in Qing častili boga nebes in molili za dobro letino. Tempelj je eden izmed štirih najpomembnejših templjev v Pekingu in zajema površino 273 hektarjev, kar je hkrati največji tempelj na svetu, ki je namenjen čaščenju nebes.

Dostop v park je zelo enostaven in vzhodni vhod le nekaj korakov stran od postaje podzemne železnice (Tiantandongmen na liniji 5). Razdeljen je v dva dela – enega predstavlja velik, zelen park, drugi pa so templji. Temu primerne so tudi cene vstovnic. Veliko pekinških upokojencev prihaja tja vsak dan (upokojenci imajo itak prosti vstop v vse parke v Pekingu) na rekreacijo in kartanje v t.i. Dolgem hodniku. Za turiste pa je seveda glavna atrakcija tempelj molitve za dobro letino (hall of prayer for a good harvest), ki je najstarejša struktura v parku. Tempelj je bil sicer parkrat dograjen in uničena v letu 1889, ko ga je zadela strela. Kljub obnovi je še vedno fenomenalen. Notranja struktura dvorane je edinstvena, z uporabo 28 ogromnih lesenih stebrov in 36 kvadratnih špirovcev, celotna struktura pa je brez žebljev – ni nobenih jeklenih struktur ali cementa.

Proti jugu je most Danbi, ki povezuje tempelj molitve za dobro letino z cesarsko nebeško sobo (Imperial Vault of Heaven) in ogromnih krožnim oltarjem. Nebeška soba je obdana z zidom odmevov, ki je raven in gladek in omogoča odlično prenašanje zvočnih valov. Vendar pa je dandanes zaradi številnih “glasnih” obiskovalcev skoraj nemogoče doživeti tisto pravo vzdušnje in slišati šepet iz enega na drugi konec zidu.
Vir: http://www.travelchinaguide.com/attraction/beijing/temple-of-heaven/