Archive

Archive for June, 2015

Summer palace in Beijing

June 20th, 2015 Comments off

Sorry, no English translation.

MatevzH_summer-8809Poleti je v Pekingu pogosto zelo vroče. To so ugotovili pred stoletji tudi cesarji. In kam so se umaknili? Ob veliko jezero na severozahodu Pekinga, kjer so si zgradili poletno palačo. V najbolj vročih dneh pa so šli še naprej, v hribe… Danes je pa to največji cesarski park na Kitajskem. Prva palača je bila zgrajena že v 11-12. stoletju, potem so pa v 12. stoletju še zajezili par rek, da je nastalo jezero Kunming.

Če je bil včasih dostop zapleten, pa je sedaj vse lažje. Po olimpijadi so tudi v te kraje podaljšali metro, ki se sedaj ustavi prav pri vhodu na severni del parka (linija 4, linija Beigongmen).

Vstopnina je zmerna – v sezoni 30 juanov, vstop v vse stavbe pa je skupaj z vstopnino 60 juanov. Je pa zadeva velika in zahteva več kot kako uro za ogled. Vsaj pol dneva, če ne več. Poleg tega je treba računati na to, da okoli 17h zaprejo vstope v stavbe, tako da…

MatevzH_summer-8748
Ko vstopiš na severni strani je tam najprej t.i. Suzhou Market Street. Ob rečici postavljena šoping ulica in restavracije (drugače je vstopnina 10 juanov). Zgraditi jo je dal cesar v 18 stoletju (Qianlong), ki je želel imeti blizu en šoping (vglavnem zabaviščni park) kraj blizu, in to na osnovi ene podobne ulice v kraju Suzhou. Ko je cesar in njegovo spremstvo prišlo na obisk so evnuhi in drugi služabniki igrali stranke in pomočnike v trgovinah, saj je bila ulica očitno bolj navidezna kot prava šoping ulica. Je pa vseeno danes lepo tam. Malo kitajsko kičasto, pa vednar.

MatevzH_summer-8786
Za foro sva se odločila, da greva na drugi del park z barko (objavljena cena je bila 60 juanov, zdilali smo se za 50 juanov), nazaj pa hodiva na Longevity hill (hrib dolgoživja). Pravzaprav je bila pot z barko prav zanimiva in je dala poseben pogled na zgradbe in mostove okoli jezera.

MatevzH_summer-8859
Pristali smo ob t.i. 17-arch bridge, torej mostu na otok Nanhu, ki ima 17 obokov. Šele tukaj opaziš, da je pravzaprav ogromno turistov (tako domačih kot tujih). Ampak je vseeno lepo, in par lokalcev spušča zmaje, kar da poseben občutek.

MatevzH_summer-8929
Ob jezeru je še nekaj palač, tam pa poteka tudi t.i. Long Corridor, malo manj kot 800m dolgo sprehajališče, kjer se je po zajtrku rada sprehajala cesarica Dowager Cixi.

MatevzH_summer-8943
Sprehajališče te pripelje do najbolj zanimivih stavb, ki so bili tudi bivalni prostori cesarske družine. Žal pa je bila ura točno 17 in niso več dovolili vstopa, tako da si je bilo pač treba pogledati zadeve od daleč.

MatevzH_summer-9012
Naprej po sprehajališču pa te pripelje pot do “pristanišča”, kjer je “zasidrana” tudi ladja iz marmorja. Ne zgleda ravno kot da bi lahko plula, ampak vsaj dobro zgleda 🙂

Načeloma bi na longevity hill šel skozi kraljeve prostore, ampak je več dostopov. In hribček je fajn pokrit z drevjem in je zelo prijetno (in strmo). Na srečo si je možno od daleč ogledati templje tudi od zunaj. Tole bo še kdaj treba ponoviti 🙂

Categories: 2015-2017 China, Asia, photo, China Tags:

Beihai sunset

June 19th, 2015 Comments off

MatevzH_beihai-8708Spring in Beijing is beautiful. And many days are sunny and pretty. Unfortunately pollution is also very usual, so its quite rare to see the sun. But sometimes you just get lucky…

… and then the cameras out.. and sunset needs to be captured 🙂

Categories: 2015-2017 China, Asia, photo, China Tags:

Walk through the Beihan park #2

June 19th, 2015 Comments off

MatevzH_beihai-8658Beihai park is not only a park. It is also loaded with history and interesting buildings. Lots of places to relax and chill out, but also plenty of history. It has the space to breathe, and the wisdom to do so slowly.

Just as in the the forbidden palace, there is also a Nine Dragon Wall. Just a few steps away are Five Dragon Pavilions from the Ming Dynasty connect with each other via zigzagging bridges. They look out over the lake, and are often filled with competing musical performances. A bit further away is Xiao Xi Tian temple from the Qing Dynasty.

Categories: 2015-2017 China, Asia, photo, China Tags:

Beijing potrait (a sort of)

June 18th, 2015 Comments off

MatevzH_beihai-8623not quite… Beihai is home to several notable temples, and Xiao Xi Tian is particularly unique. One of China’s largest square style pavilions, the Qing Dynasty structure houses an enormous clay sculpture of Putao Mountain, perched upon by over a hundred Buddhists.

well… behind the temple there is a sort of statue junkyard… actually, the statues speak the stories…

Categories: 2015-2017 China, Asia, photo, China Tags:

Laghi di Fusine with bicycle

June 12th, 2015 Comments off

Categories: Mtb / cycling, sport, video Tags: