Marrakesh

MatevzH_marrakesh-0119Marrakesh je za popotnika najbolj znano mesto v Maroku. Ustanovljeno je bilo leta 1070 in in v vsej svoji zgodovini je imel ostro rivalstvo z Fezom kot glavno mesto Maroka. V preteklem tisočletju je bil tako Maroko mnogokrat razdeljen na dva dela; sever, kjer je bilo prestolnica mesto Fez in Marrakesh na jugu. Obzidje, ki še danes obkroža medino je bilo zgrajeno okoli 11 stoletja. MatevzH_marrakesh-6494Svojo veličino pomembnost je mesto doseglo nekje v 15-16 stoletju, ko so mestu vladali Saadiji in ko je bil pod njihovim vladanjem pokorjen tudi Fez. Kako stoletje kasneje so ga zavzeli Alawiti, in to je bilo ena  izmed njihovih prestolnic.

V Marrakeshu je tudi eden izmed najbolj znanih trgov v celotni Afriki – Jemaa al Fnaa. Je središče trgovine in srce mesta, Prvotno so na trgu obglavljali ujetnike, in tako so vladarji ohranjali svojo moč z zastraševanjem. Kasneje pa je postal eden tržnic na svetu, kamor so hodili trgovci iz cele afrike. Danes je trg izgubil mnogo svoje pristnosti, saj so zvečer tam stojnice s hrano, pa vendar… V zraku so dišave, na trgu številni krotilci kač, trenerji opic, prodajalci začimb, sadja in marsikaj drugega.
MatevzH_marrakesh-2821Sliši se zvok afriških bobnov, saj se kar na precej mestih sliši glasba (npr. Gnawa – to so bili prvotno črni afriški sužnji), trg pa zapolnijo še pripovedovalci zgodb. Slednje izgleda in se sliši zelo zanimivo, a žal vsi govorijo samo arabsko. Proti centru medine so številni specializirani souki in vse se da kupiti.

Za obiskovalca je poleg samega sprehajanja po soukih in trgu par zanimih stvari. Palača Bahia je velika, super ohranjena in zanimiva (zna biti pa natrpana s turisti), zanimive so tudi Saadijske grobnice, ki so bili dolga leta izgubljene (saj je bil vhod zazidan, njihov obstoj so v modernem času ugotovili šele iz posnetkov iz zraka). Dar Si Said je muzej vreden obiska, meni osebno pa je ena najbolj zanimih atrakcij medresa Ali Ben Youssef, v kateri je svoj čas prebivalo tudi 900 študentov.