Home > 2014 Korzika, foto, Francija, potovanja > Korzika: od Ajaccio do Portu

Korzika: od Ajaccio do Portu

maj 17th, 2014

Korzika je eden izmed največjih otokov v Sredozemskem morju (četrti pravzaprav, za Sicilijo, Sardinijo in Ciprom). Nahaja se zahodno od Apeninskega polotoka. Upravno je Korzika del celinske Francije, čeprav jo od nje loči Ligursko morje in je precej bližje Italiji kot Franciji. Razdeljena je na dva departmaja, Corse-du-Sud s sedežem v Ajacciu ter Haute-Corse s sedežem v Bastiji.

Časa za ogled Korzike je bilo samo 7 dni. In prav toliko dni sva imela rent-a-car. Avto je bil pravzaprav super, skoraj nov Peugeot 2008. Ceste so… razmeroma dobre, nekatere so bile še celo nedavno prenovljene (npr. del med Ajaccio in Portu ob morju), nekatere ceste so obupne (npr. med Galeria in Calvi ob morju), vse pa so ovinkaste in imajo nekaj skupnega. hitro ne moreš voziti. Skupaj sva tako naredila preko 700km, kar je kar precej. Ampak. Prvič doslej sem bil nezadovoljen, saj mi je AVIS s kreditne kartice brez obrazložitve (in v nasprotju z računom) trgal 20 EUR preveč. Zato za naslednjič. Ne hvala AVIS. Toplo odsvetujem.


1. dan Ajaccio – cirka 10-15km
Ajaccio je glavno mesto Korzike. Prav tako je Ajaccio rojstni kraj francoskega generala in cesarja Napoleona Bonaparta, rojenega v korziški plemiški družini. Prišla sva pozno zato je bil muzej že zaprt. Kaj nam ostane? Hrana! Večerja v restavraciji Le 20123.  Super okusno, količine ogromne, a hkrati precej drago.


2. dan Ajaccio-Parata-Portu – 105km
Ajaccio kot mesto ni nič posebnega. Je pa v ponedeljek definitivno bolj živo kot pa v nedeljo. In posledično tudi zanimivo. Tržnica, trgovine, prav užitek je bilo jesti zajtrk na trgu in opazovati vrvež.
Od tam sva šla proti rtu, ki je zelo znan prav po naslovnici Lonely Planeta. Pointe de la Parata. Tam se nahaja genovski stolp ob prekrasni kulisi otokov in svetilnikov v ozadju. Parking je sicer treba plačati, obisk je pa brezplačen. Obstajata dve poti. Upokojenska, ki gre vseskozi po ravnem in malo bolj živahna pot čez greben.

Po ogledu sva se namenila na prvi daljši transfer. Ob morju proti kraju Portu, približno 90km stran. Takrat prvič ugotovim, da bo vožnja po Korziki trajala. Ko se začnejo ovinki, ponavadi niti ne dosežeš veš ko 40 kmh, hitro se preprosto ne da voziti. Ob obali severno od Ajaccia je par turističnih krajev s plažami, ampak nič večjega. Prvo večje in bolj zanimivo mesto je Piana, kjer sva ob sončnem zahodu in pogledi na zaliv Porto in narodni park Scandola so prekrasni. Pot naprej vodi skozi Calanques de Piana, (značilne strmali nad zalivom Porto), skupaj s sosednjimi ozemlji so pod nazivom Golfe de Porto (calanche de Piana, golfe de Girolata, réserve de Scandola) od leta 1983 na UNESCOvem seznamu svetovne kulturne dediščine. Cesta je ozka in precej vijugasta.

Po cirka 10km te pot le pripelje v Portu. Osebno me je kraj malo razočaral, saj sem mislil da je to kaka stara ribiška vasica. Ampak je daleč od tega. Samo hoteli in spet hoteli. Pa restavracije, ki by the way nobena ni prav vredna omembe. Vredu, za eno noč bo čisto OK.

Comments are closed.